• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

SAD objavile rat kripto berzama: Prvo su tužii Binance, a sada pred sud šalju i Coinbase

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kripto kompanije se dugo opiru tome da se njihovi proizvodi klasifikuju kao tradicionalne hartije od vrednosti ili roba, tvrdeći da su oni nova vrsta digitalne imovine

  • 0
coinbase

Foto: shutterstock.com

Najviši regulator Volstrita objavio je rat nekim od najvećih imena u svetu kriptovaluta zbog njihovih navodnih kršenja američkih zakona o hartijama od vrednosti, a ovaj regulatorni udar uznemirio je industriju digitalnih sredstava.

Američka Komisija za hartije od vrednosti (SEC) tužila je Coinbase, najveću američku kripto berzu, jer je navodno delovala kao neregistrovani broker. Ta žalba je stigla samo 24 sata nakon podnošenja slične tužbe protiv inostranog rivala Binance.

- Od 2019. godine, Coinbase je zaradio milijarde dolara nezakonito olakšavajući kupovinu i prodaju kripto imovine. Coinbase prepliće tradicionalne usluge razmene, brokera i klirinške agencije, a da nije registrovao nijednu od tih funkcija kod Komisije u skladu sa zakonom - navodi se u saopštenju SEC-a.

To što se Coinbase nije registroao na ovaj način "lišio je investitore značajne zaštite", smatra SEC.

Izvršni direktor Coinbase-a Brajan Armstrong rekao je u tvitu u utorak da je kompanija "ponosna što predstavlja industriju na sudu kako bi konačno pojasnila neke stvari oko kripto pravila". Ali on se takođe suprotstavio SEC-u, koji je, kako je primetio, odobrio poslovanje kripto platforme kada je omogućio da Coinbase izađe na berzu 2021. godine.

- Ne postoji put da "uđete i registrujete se", pokušavali smo, više puta - rekao je on.

U izjavi za CNN, glavni pravni službenik Coinbase-a Pol Greval ponovio je Armstrongovu izjavu i dodao: "Rešenje je zakonodavstvo koje dozvoljava da se pravila razvijaju transparentno i podjednako primenjuju, a ne sudski sporovi".

Tužba Coinbase dolazi nakon slične žalbe SEC-a protiv Binance-a, koji je daleko najveća kripto berza na svetu. U 24 sata od kada je agencija tužila Binance, investitori su izvukli oko 790 miliona dolara sa platforme i njene podružnice u SAD, saopštila je u utorak kompanija za podatke Nansen.

Binance je zabeležio neto odliv od 778,6 miliona dolara kripto tokena na ethereum blockchain, a njegova filijala u SAD, Binance.US, registrovala je neto odliv od 13 miliona dolara, napisao je Nansen na Tviteru.

Portparol Binance-a je u ponedeljak rekao da kompanija ozbiljno shvata navode SEC-a, ali veruje da su optužbe agencije "neopravdane" i da je kompanija na meti zbog svoje veličine i prepoznatljivosti imena.

Kripto kompanije se dugo opiru tome da se njihovi proizvodi klasifikuju kao tradicionalne hartije od vrednosti ili roba, tvrdeći da su oni potpuno nova vrsta digitalne imovine koja zahteva posebna pravila i propise. SEC se ne slaže i često je rekao da su većina kripto ponuda hartije od vrednosti koje bi trebalo regulisati na isti način kao što su akcije i obveznice na Volstritu.

(Telegraf Biznis)

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>