• 1

Vreme čitanja: oko 5 min.

AMD lansirao prvi 128-core x86-64 procesor i najmoćniji AI akcelerator

Vreme čitanja: oko 5 min.

“AI je odlučujuća tehnologija koja oblikuje sledeću generaciju računarstva i najveća prilika za strateški rast za AMD"

  • 1
AI, vestačka inteligencija, kompjuterski čip Foto: Shutterstock

AMD je na izvanrednom “Data Center & AI Technology Premiere” događaju, objavio nove proizvode, strategiju i ekosistemske partnere koji će oblikovati budućnost računarstva, naglašavajući sledeću fazu inovacije u informacionim centrima.

AMD-u su se na pozornici pridružili rukovodioci iz Amazon Web Services (AWS), Citadel, Hugging Face, Meta, Microsoft Azure i PyTorch kako bi prikazali tehnološka partnerstva s vodećima u industriji kako bi na tržište izbacili sledeću generaciju CPU i AI akceleratorskih rešenja visokih performansi.

“Danas smo napravili još jedan značajan korak napred u našoj strategiji centara podataka jer smo proširili našu porodicu EPYC™ procesora 4-te generacije novim vodećim rešenjima za radna opterećenja u oblaku i tehničkom računarstvu i najavili nove javne instance i interne implementacije kod najvećih dobavljača usluga u oblaku,” rekla je predsednica i izvršna direktorka AMD-a dr. Lisa Su.

“AI je odlučujuća tehnologija koja oblikuje sledeću generaciju računarstva i najveća prilika za strateški rast za AMD. Laserski smo fokusirani na ubrzanje implementacije AMD AI platformi u velikom obimu u informacionim centrima, vođeni lansiranjem naših Instinct MI300 akceleratora planiranim za drugu polovinu ove godine i rastućim ekosistemom AI softvera.”

Računarska infrastruktura optimizovana za moderni centar podataka

AMD je predstavio seriju ažuriranja svoje EPYC porodice 4. generacije, dizajniranih da ponudi klijentima specijalizaciju radnog opterećenja koja je potrebna za rešavanje jedinstvenih potreba preduzeća.

Unapređenje najboljeg CPU-a za centar podataka na svetu . AMD je istakao kako AMD EPYC procesor 4. generacije nastavlja da predvodi liderske performanse i energetsku efikasnost. AMD-u se pridružio AWS kako bi istakao pregled sledeće generacije Amazon Elastic Compute-Cloud (Amazon EC2) M7a instanci, koje pokreće 4. generacija AMD EPYC procesora („Genoa“). Mimo događaja, Oracle je najavio planove da stavi na raspolaganje nove Oracle Computing Infrastructure (OCI) E5 instance sa 4. generacijom AMD EPYC procesora. Bez kompromisa "Cloud Native Computing". AMD je predstavio 4. generaciju AMD EPYC 97X4 procesora, ranije kodnog naziva “Bergamo”. Sa ček 128 "Zen 4c" jezgara po procesorskom podnožju. Ovi procesori pružaju najveću vCPU gustinu i vodeće performanse u industriji za aplikacije koje rade u oblaku i vodeću energetsku efikasnost. AMD-u se pridružio i Meta objašnjavajući kako su ovi procesori pogodni za njihove glavne aplikacije kao što su Instagram, WhatsApp i još mnogo toga; kako Meta vidi impresivan napredak u performansama sa AMD EPYC 97x4 procesora 4. generacije u poređenju sa trećom generacijom u različitim radnim opterećenjima, nudeći i značajna TCO poboljšanja, i kako su AMD i Meta optimizirali EPYC CPU-e za Meta-ine zahteve u pogledu energetske efikasnosti i gustine računanja. Omogućavanje boljih proizvoda sa tehničkim računarstvom. AMD je predstavio 4. generaciju AMD EPYC procesora sa AMD 3D V-Cache™ tehnologijom, najvećim svetskim x86 serverskim CPU-om za tehničko računarstvo. Microsoft je najavio opštu dostupnost Azure HBv4 i HX instanci, pokretanih AMD EPYC procesorima 4. generacije sa AMD 3D V-Cache tehnologijom .

Kliknite ovde da saznate više o najnovijim AMD EPYC procesorima 4. generacije i pročitajte o tome šta AMD kupci imaju da kažu, ovde.

AMD AI Platforma – sveobuhvatna AI vizija

AMD predstavio niz rešenja koje ilustruju strategiju kompanije u sferi AI platforme, dajući kupcima portfelj hardverskih proizvoda u oblaku, do ruba, do krajnje tačke, uz duboku saradnju sa softverom u industriji, za razvoj skalabilnih i prodornih AI rešenja .

Najnapredniji akcelerator za generativnu veštačku inteligenciju na svetu. AMD je otkrio nove detalje porodice akceleratora "AMD Instinct™" MI300 serije, uključujući uvođenje AMD Instinct MI300X akceleratora, najnaprednijeg akceleratora na svetu za generativnu veštačku inteligenciju. MI300X je baziran na arhitekturi akceleratora nove generacije AMD CDNA™ 3 i podržava do 192 GB HBM3 memorije kako bi pružio računarsku i memorijsku efikasnost potrebnu za obuku velikog jezičkog modela i zaključivanje za generativna AI radna opterećenja. Sa velikom memorijom AMD Instinct MI300X, kupci sada mogu postaviti modele velikih jezika kao što je Falcon-40, model parametara od 40B na jednom MI300X akceleratoru. AMD je takođe predstavio AMD Instinct™ Platformu, koja okuplja osam MI300X akceleratora u industrijski standardni dizajn za vrhunsko rešenje za AI inferenciju i treniranje. MI300X kreće u isporuku ključnim kupcima počevši od trećeg kvartala. AMD je takođe najavio da AMD Instinct MI300A, prvi APU akcelerator na svetu za HPC i AI radna opterećenja, sada kreće ka ključnim kupcima. Dovođenje otvorene, dokazane i spremne AI softverske platforme na tržište. AMD je predstavio ROCm™ softverski ekosistem za akceleratore centara podataka, ističući spremnost i saradnju sa liderima u industriji da spoje otvoreni AI softverski ekosistem. PyTorch je razgovarao o radu između AMD-a i PyTorch Foundation na potpunom upstreamu ROCm softverskog steka, pružajući trenutnu podršku "nulti dan" za PyTorch 2.0 sa ROCm izdanjem 5.4.2 na svim AMD Instinct akceleratorima. Ova integracija osnažuje programere sa širokim nizom AI modela koje pokreće PyTorch koji su kompatibilni i spremni za korištenje "iz kutije" na AMD akceleratorima. Hugging Face, vodeća otvorena platforma za AI graditelje, najavila je da će optimizovati hiljade Hugging Face modela na AMD platformama, od AMD Instinct akceleratora do AMD Ryzen™ i AMD EPYC procesora, AMD Radeon™ GPU-a i Versal™ i Alveo™ adaptivnih procesora .

Robustan mrežni portfolio za Cloud i Enterprise

AMD je predstavio robustan mrežni portfolio uključujući AMD Pensando™ DPU, AMD Ultra Low Latency NIC i AMD Adaptive NIC. Pored toga, AMD Pensando DPU-ovi kombinuju robustan softverski stek sa „bezbednošću bez poverenja” i vodećim programibilnim procesorom paketa kako bi stvorili najinteligentniji i najperformansniji DPU na svetu. AMD Pensando DPU je raspoređen u velikom broju među partnerima u oblaku kao što su IBM Cloud, Microsoft Azure i Oracle Compute Infrastructure. U preduzeću je raspoređen u HPE Aruba Networking CX 10000 seriji svičeva, i sa klijentima kao što je vodeća kompanija za IT usluge DXC, i kao deo VMware vSphere ® Distributed Services Engine™, ubrzavajući performanse aplikacije za kupce.

AMD je istakao sledeću generaciju svog DPU plana, kodnog naziva „Giglio“, koji ima za cilj da korisnicima pruži poboljšane performanse i energetsku efikasnost, u poređenju sa proizvodima trenutne generacije, kada se očekuje da će biti dostupan do kraja 2023.

AMD je također najavio AMD Pensando Software-in-Silicon Developer Kit (SSDK), dajući korisnicima mogućnost brzog razvoja ili migracije usluga za implementaciju na AMD Pensando P4 programabilni DPU u koordinaciji sa postojećim bogatim skupom funkcija koje su već implementirane na AMD-u. Pensando platforma. AMD Pensando SSDK omogućava korisnicima da iskoriste moć vodećeg AMD Pensando DPU-a za rad i prilagode virtuelizaciju mreže i bezbednosne karakteristike unutar svoje infrastrukture, u koordinaciji sa postojećim bogatim skupom funkcija koje su već implementirane na Pensando platformi.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Obradovic

    21. jun 2023 | 14:40

    To je kao auto sa 500ks, a ogranicenja svuda 60-80, eventualno 130. Cemu sve to i dokle

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>