• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Algoritmi za preporuke kao najuticajnija tehnologija AI: Ugroženo čak 80% zaposlenih žena

, Telegraf Biznis
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Posle mnogo rasprava i konsultacija došlo je do, uslovno rečeno, konačnog dokumenta o kome će se raspravljati u EU parlamentu

  • 0
Veštačka inteligencija

Foto: Shutterstock.com

Veštačka inteligencija (AI) modernom društvu može da donese brojne povlastice i uštede, međutim, njena primena na internetu dovela je do toga da Evropski parlament pooštrava pravila o njenom korišćenju.

Ipak, sekretarka Udruženja informatičke delatnosti u Privrednoj komori Srbije (PKS), Jelena Jovanović, vidi konkretne prednosti AI u privredi, poput detektovanja problema mašina u proizvodnji, kako bi se one upotrebljavale i servisirale na pravi način.

Jovanović je za Tanjug objasnila da je od posebene važnosti na kojim primerima je veštačka inteligencija "trenirana" (programirana).

- Veštačka inteligencija ima ugrađene mehanizme koje je 'naučila'. U ovom trenutku ona ne navodi izvore iz kojih prikuplja informacije, bilo da su to slike, knjige, ili naučni radovi - smatra Jovanović, i dodaje da je potrebno posebnom regulativom zaštiti privatnost i intelektualnu svojinu.

Sekretarka pri PKS podseća i da se u EU već dve godine raspravlja o uređenju zakonodavnog okvira koji se tiče veštačke inteligencije. "Posle mnogo rasprava i konsultacija došlo je do, uslovno rečeno, konačnog dokumenta o kome će se raspravljati u EU parlamentu. On je pokušao da definiše primenu veštačke inteligencije (OpenGPT) i ostalih platformi koje su doživele široku primenu u poslednjem periodu".

- Obaveza da velike tehnološke kompanije na svojim platformama označe sadržaje koje kreira veštačka inteligencija je dobar korak, ali je pitanje da li je to moguće pošto su jezički modeli i ostali algoritmi veoma sofisticirani u kreiranju sadržaja, sličnog onom koji čovek napiše ili snimi - smatra koordinator Laboratorije za digitalno društvo Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Ljubiša Bojić.

On kao primer navodi mogućnost postojanja profila na društvenim mrežama iza kojih stoji veštačka inteligencija.

- Vi čitate objave, on ili ona komentarišu. Stalno se dešava neka vrsta komunikacije. Pokušava da vas ubedi da glasate za neku stranku ili tome slično. Zamislite da postoji 10.000 takvih profila na društvenim mrežama koji deluju, a da mi ne znamo da iza njih stoji veštačka inteligencija - objasnio je Bojić za Tanjug.

Takođe, kao primer je naveo situaciju u kojoj tokom vanrednih okolnosti veliki broj profila kreira informacije i usmerava javnost ka nekom cilju. Podseća da su algoritmi za preporuke najuticajnija tehnologija u kojoj se primenjuje veštačka inteligencija.

- Oni određuju šta ćemo u svakom trenutku videti kada posetimo internet. Oni šire negativne vesti i razdražljive informacije što pomaže tehnološkim kompanijama da što duže koristimo njihove usluge i platforme - navodi Bojić i poručuje da je ovu tehnologiju moguće regulisati tako što ćemo imati mogućnost da podesimo koje sadržaje želimo da primamo.

Izmene evropskih zakona podrazumevaju i da će sistemi, poput ChatGPT-a, morati jasno da navedu da je sadržaj generisan veštačkom inteligencijom, ali i da pomognu da se razlikuju montirane slike od pravih i obezbede mere zaštite od nelegalnog sadržaja.

Evropa je, inače, prvi kontinent koji je predložio te korake kako bi skrenuo pažnju na rizike od AI. Razvoj veštačke inteligencije može da ugrozi radna mesta skoro 80 odsto žena u SAD, zaključak je novog istraživanja Kenan-Flegerove škole Univerziteta u Severnoj Karolini.

Oko 59 miliona zaposlenih žena u SAD bavi se profesijama koje su ugrožene automatizacijom i razvojem AI. Zaposleni muškarci su takođe izloženi ovom riziku, ali u manjoj meri, pošto je napredak AI potencijalna pretnja za 58 odsto radne snage muškog pola.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>