• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Srbija učesnik programa "Digitalna Evropa 2021-2027": Više prilika za finansiranje projekata

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ukupna vrednost ovog sedmogodišnjeg programa procenjuje se na 7,5 milijardi evra

  • 1
Digital marketing, kompjuter, laptop, posao Foto: Shutterstock

Ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Srbije, Mihailo Jovanović potpisao je danas u Briselu Sporazum između Evropske unije i Republike Srbije o učešću Srbije u programu Evropske unije, Digitalna Evropa za period 2021-2027.

Cilj programa je jačanje međunarodne saradnje i podrška ekonomskom razvoju sa posebnim akcentom na mala i srednja preduzeća.

Tim Programom omogućilo bi se pravnim subjektima Srbije učešće u konkursima za dodelu bespovratnih sredstava u oblastima računarstva visokih performansi, veštačke inteligencije, naprednih digitalnih veština, razvoja i najbolje primene digitalnih kapaciteta i interoperabilonosti.

Na osnovu sporazuma pravna i fizička lica sa prebivalištem, odnosno sedištem u Srbiji će u Evropskoj uniji moći da apliciraju za finansiranje svojih projekata i biće u ravnopravnom položaju sa subjektima iz zemalja članica EU, čime će se u velikoj meri poboljšati uslovi za rad i razvoj u oblasti digitalizacije.

Ukupna vrednost ovog sedmogodišnjeg programa procenjuje se na 7,5 milijardi evra, od čega je najviše opredeljeno za oblasti računarstva visokih performansi 2,2 milijardi evra i veštačku inteligenciju 2,1 milijardi evra.

Interesovanje za ovaj program Srbija je izrazila još prošle godine.

(Telegraf Biznis)

Video: Prva kripto menjačnica u Srbiji ECD obeležila Bitcoin "Pizza Day"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>