• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sendvič sa otrovnim hlebom, krompir koji tera komarce: Ozbiljan kiks AI pomoćnika jednog supermarketa

Vreme čitanja: oko 1 min.

U početku je skrenuo pažnju društvenih mreža zbog neprivlačnih recepata poput "čokoladnog keksa prženog na povrću"

  • 0
Veštačka inteligencija, kovid, korona Foto-montaža: Shutterstock, Pixabay

Supermarket na Novom Zelandu koji je eksperimentirao s korišćenjem veštačke inteligencije za pomoć pri spremanju obroka tokom nedelje ubrzo je na opšti užas uočio da njihova aplikacija kupcima nudi neka, najblaže rečeno, neobična jela.

Kupcima je, naime, piše The Guardian, njihov AI veselo preporučio sendviče sa otrovnim hlebom i pečene krumpire koji teraju komarce.

Aplikacija, koju je napravio lanac supermarketa Pak’n’Save, reklamirana je kao način da kupci kreativno iskoriste ostatke namirnica, usred krize troškova života.

Od korisnika se traži da unesu različite namirnice koje imaju u svom domu i na osnovu toga im automatski generiše koje obroke mogu pripremiti sa njima, sve uz vesele komentare.

U početku je skrenuo pažnju na društvenim mrežama zbog nekih neprivlačnih recepata, uključujući "Čokoladni keks pržen na povrću".

Međutim, kada su korisnici počeli da eksperimentišu sa unosom šireg raspona stavki sa popisa za kupovinu, aplikacija je počela davati još manje privlačne preporuke.

- Savršeno utaživanje žeđi sa hlorom - jedan je od saveta.

Jedan recept koji je nazvao "mešavinom aromatične vode" zapravo bi stvorio gas koji se koristio i kao bojni otrov. Ipak, bot ga preporučuje kao "savršeno bezalkoholno piće za utaživanje žeđi i osveženje".

Tu su bili i sendviči sa mravljim otrovom i lepkom, pirinčano iznenađenje sa izbeljivačem i blaženstvo sa metanolom - vrsta francuskog tosta sa ukusom terpentina.

Iz supermarketa su se oglasili i rekli da su bili razočarani kada su videli da je "mala manjina pokušala da koristi ovaj alat neprikladno i ne za njegovu namenu".

U saopštenju su rekli da će supermarket nastaviti fino podešavati bota kako bi osigurali da je siguran i koristan. Na aplikaciji se upozorava da recepte ne pregleda ljudsko biće i da kompanija ne garantuje da će recepti koje nudi biti potpuni i uravnoteženi obroci, kao ni da će biti prikladni za konzumaciju.

(Telegraf Biznis)

Video: Znate li šta zapravo znače datumi na namirnicama?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>