• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Sve o prvom srpskom superklasteru: Otkrivamo šta donosi za nove generacije i domaće tržište

Vreme čitanja: oko 4 min.

Svaki zanimljiv projekat utiče na poboljšanje imidža i predstavljanje Srbije kao destinacije za razvoj inovativnih rešenja, kaže sagovornik Telegraf Biznisa

  • 0
Nemanja Petrović, COO, Moonstruck Foto: Moonstruck/Ustupljena fotografija

Žiri koji su činili međunarodni stručnjaci u oblasti tehnološkog razvoja i inovacija odabrali su konzorcijum "Odličan 3" kao prvi srpski superklaster. Među konzorcijumima u četiri tehnološka domena - visoka tehnologija u poljoprivredi i industriji hrane, gejming okruženje i virtuelna realnost, napredna rešenja u medicinskoj tehnologiji i biotehnologiji i Web 3 i blokčejn tehnologija, pobednički tim je upravo iz poslednjeg navedenog.

Odluka o izboru pobednika doneta je posle detaljnih prezentacija i uz uvažavanje svih važnih kriterijuma za dugoročnu održivost superklastera.

Šta čini "Odličan 3", na čemu rade, ali i na koji način će to imati efekta na domaću privredu razgovarali smo sa jednim od osnivača - Nemanja Petrović, COO, Moonstruck, u razgovoru za Telegraf Biznis između ostalog otkriva i šta je danas imperativ u svetu digitalnih tehnologija. 

  • U okviru projekta Srbija inovira, koji uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) sprovodi ICT Hub, predstavljen je superklaster sa najvećim potencijalom za tehnološki razvoj - koliko je za vas lično značajno što ste deo celog projekta?

- Zadovoljstvo mi je što sam deo pobedničkog tima, što predstavljam ljude iz industrije koji su kompetativni sa najboljima na globalnom nivou i ovaj klaster je nešto što ima realan efekat na zajednicu i vidljivo pomera stvari u dobro pravcu.

  • Koja je suština superklastera?

- Superklaster Odličan3 umrežava aktere ekosistema sa idejom zajedničkog rasta, razmene znanja i zajedničkog nastupa na globalnom tržištu. To stvara sinergijsku snagu koja pojedincima omogućava da ubrzaju istraživanja i razvoj.

Omogućava timovima da imaju na raspolaganju kvalitetnije ljude, razviju proizvode i servise i sprovedu inovacije. Klaster takođe pomaže u identifikovanju partner, kojima se može lakše pristupiti kroz jedinstvenu platformu, i kanal efikasne komunikacije i povezivanju različitih organizacija.

  • Koji su preduslovi da se neko nađe u superklasteru?

- Za sada je dovoljno da vas interesuje ova tema i da želite da učestvujete u aktivnostima koje organizuje tim superklastera Odličan3. Oni koji nisu iz industrije, a zainteresovai su da prate trendove i razvoj ove tehnologije, klaster je idealno mesto gde to mogu da saznaju.

Predstavnici industrije su dobrodošli, jer mi kao mala zemlja sa velikim potencijalom i brilijantnim individuama možemo mnogo više da uradimo ako budemo imali zajednički i organizovan nastup na globalnom tržištu.

Ideja je da u narednom periodu razradimo najbolji model saradnje koji će najviše odgovarati svim zainteresovanima.

  • Koliko to menja, odnosno bolje pocizionira tržište Srbije?

- Superklaster Odličan3 bolje pozicionira tržište Srbije tako što pruža veću prilagodljivost i sposobnost Srbije da prepozna i iskoristi potencijal iz oblasti web3 i blockchain tehnologije. Omogućava Srbiji da se pozicionira kao lider u ovoj oblasti, a samim tim će uticati i na ostatak IT sektora u razvoju inovativnih tehnologija, kao i da se zauzme za zajednički nastup na globalnom tržištu.

Ova sinergija će takođe postati ekonomski potencijal i omogućiti Srbiji da razvija nove sektore iz ugla oblasti web3 i blockchain tehnologije.

  • Poneli ste titulu prvog srpskog superklastera, a iz domena ste web3 i blokčejn tehnologije, kako ocenjujete razvoj tih sektora u Srbiji, činjenica je da sve više mladih ulaze u posao s blokčejnom, a jasno je da je postala deo gotovo svake industrije?

- Tako je. Činjenica je da je razvoj oblasti WEB3 i blockchain tehnologije u Srbiji tokom poslednjih godina zaista značajan. U samo godinu dana, uspeli smo da objedinimo različite aktere u oblasti i zainteresujemo mnoge mlađe i kompanije iz tradicionalnog sektora za ovu industriju. U periodu koji je pred nama, očekujemo da će razvoj oblasti napredovati i početi da postane deo gotovo svake industrije.

  • Šta biste voleli da vidite u tom smislu, i gde vidite svoju ulogu u daljem razvoju blokčejn i web3 tehnologije?
  • Nemanja Petrović, COO, Moonstruck "U samo godinu dana, uspeli smo da objedinimo različite aktere u oblasti i zainteresujemo mnoge mlađe i kompanije iz tradicionalnog sektora za ovu industriju"/Foto: Moonstruck/Ustupljena fotografija

- Uložićemo svoje vreme i energiju u tri strateška pravca superklstera Odličan3: ljude, znanje i biznis. Nastavićemo da tražimo nove ljude i timove koji rade zanimljive stvari, koji su pokretači, i pomoći im da izgrade veštine kroz prilagođene programe kako bi bili bolji i još uspešniji u onome što rade.

Proširićemo program za žene preduzetnice (Girl Pow3r) i raditi sa drugim manje zastupljenim grupama. Dalje ćemo slediti naše ciljeve da decentralizujemo znanje i učinimo ga besplatnim i dostupnim. Takođe, želimo da pomognemo i lokalnim inicijativama da rastu.

Koordinisaćemo napore različitih organizacija da stvorimo zajedničku bazu znanja sa dostupnim tutorijalima, nastavnim planovima i programima i važnim informacijama.

Ideja je da kroz klaster podstaknemo novu saradnju između preduzetnika i univerziteta, podržimo organizacije i preduzeća da rade na komercijalnim i R&D projektima i istražimo sinergije sa drugim tehnologijama kao što su Ai, ML i Big Data, kao i mogućnosti za digitalizaciju stvarne imovine koristeći web3 tehnologiju.

  • Dodatno, investitori naročito u poslednje vreme ulažu gotovo prioritetno u biotehnologiju, poljoprivredu i gejming, da li vidite da li će se taj trend zadržati ili ocenjujete da će još neka oblast biti važna za posmatranje i ulaganje?

- Sve te oblasti su jako perspektivne i raduje me sve veće interesovanje investitora jer nijedna takva investicije ne moze da prođe, a da nema širi efekat na celu inovativnu i tehnološku zajednicu. Svaki zanimljiv projekat utiče na poboljšanje imidža i predstavljanje Srbije kao destinacije za razvoj inovativnih rešenja.

  • Takođe, i kompanije traže rešenja bazirana na veštačkoj inteligenciji, da li mislite da je to imperativ u svetu digitalnih tehnologija?

- To je trend ove godine, ali mislim da ce kombinovanje Ai sa drugim tehnologijama, kao sto je između ostalog web3, biti sledeći korak u razvoju novih servisa.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>