• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Kako produžiti trajanje laptop baterije? Ne morate da "trčite" za utičnicom baš svaki put

Vreme čitanja: oko 4 min.

Postoji nekoliko jednostavnih koraka koje možete preduzeti kako biste produžili životni vek baterije

  • 0
Pravljenje muzike laptop Foto: Shutterstock.com

Jeste li se ikada našli u situaciji da hitno jurite do utičnice kako biste priključili laptop i napunili bateriju? Većini nas se to bar jednom desilo. Možda ste čak bili primorani da zamenite bateriju laptopa jer više nije mogla da se napuni. Srećom, postoji nekoliko jednostavnih koraka koji slede u nastavku, koje možete preduzeti kako biste produžili životni vek baterije.

Obratite pažnju na proces punjenja laptopa

Sve baterije za laptop su dizajnirane da izdrže određeni broj ciklusa punjenja, obično oko 500 ili više. Svaki ciklus se sastoji od potpunog pražnjenja do 0% i potpunog punjenja do 100%. Tokom vremena, kapacitet baterije se smanjuje. Da biste produžili njeno trajanje, možete preduzeti nekoliko koraka.

Prvo, istražite podešavanja napajanja na svom laptopu da biste bolje razumeli kako baterija funkcioniše i koje opcije su vam dostupne. Takođe, bilo bi dobro da koristite režim hibernacije, odnosno da laptop stavite na “sleep mode” pre nego što se baterija potpuno isprazni ili tokom perioda kada ne koristite uređaj.

Da biste dodatno uštedeli energiju, pregledajte aplikacije i zatvorite one koje neprestano rade u pozadini i troše bateriju. Na primer, korisnici Windows 10 sistema mogu aktivirati režim "Ušteda baterije" koji će automatski stupiti na snagu kada nivo baterije padne na oko 20%. Ovaj režim će ograničiti pozadinske aplikacije, smanjiti osvetljenost ekrana kako bi se sačuvala baterija, savetuju iz G Store.

Takođe, postoji niz promena koje možete ručno napraviti. Isključivanje stvari poput automatskog čuvanja podataka i rada pozadinskih aplikacija za razmenu poruka može biti korisno. Takođe, možete isključiti Wi-Fi i Bluetooth kada ih ne koristite, smanjiti osvetljenje tastature i generalno optimizovati korišćenje energije kako biste maksimalno iskoristili životni vek baterije.

Držite laptop dalje od ekstremnih temperatura

Kada temperatura baterije laptopa poraste do kritičnog nivoa, unutrašnje elektrohemijske reakcije dobijaju pojačanje. Ipak, ovo ne dovodi do povećane efikasnosti baterije. Suprotno tome, baterija generiše višak energije koju ne može adekvatno iskoristiti, te je nebezbedno usmeriti ka bilo kom hardverskom delu.

Kao posledica toga dolazi do dodatnog stvaranja toplote, što dodatno pogoršava problem. Ova situacija može trajno oštetiti unutrašnjost baterije. Današnje litijum-jonske baterije su izdržljive, ali imaju svoje granice u podnošenju visokih temperatura. Na primer, ukoliko tokom punjenja primetite da se baterija preterano zagreva, najbolje bi bilo da isključite uređaj i izvadite bateriju.

Tako dajete vremena uređaju da se ohladi ili ga možete premestiti na mesto sa nižom temperaturom. Ako je vaš laptop opremljen zapečaćenom baterijom, najbolje je isključiti uređaj i sačekati da se ohladi.

Isto tako, blokiranje ventilacionih otvora može dodatno otežati problem pregrevanja. Obezbedite da svi otvori za usisavanje hladnog vazduha i izbacivanje toplog vazduha ostanu slobodni kako bi mogli nesmetano funkcionisati.

Najvažnije od svega, izbegavajte postavljanje laptopa na mesta koja bi mogla postati izuzetno topla. To uključuje automobile tokom vrelih letnjih dana, pozicije ispod direktnog sunčevog svetla ili blizinu grejača. Ekstremni uslovi poput ovih mogu brzo naneti ozbiljne štete bateriji, iako posledice možda neće biti odmah uočljive.

Sačuvajte bateriju tako što je nećete stalno prazniti

Nije neophodno redovno potpuno prazniti litijum-jonsku bateriju i zatim je ponovno puniti kako bi se obnovila. Jer je ova praksa zapravo štetna za bateriju. Opšta preporuka je da je najbolje dopustiti da se baterija isprazni do određenog nivoa (oko 20%) i onda je napuniti kad god je to moguće.

Ranije je savetovano korisnicima da izbegavaju potpuno punjenje uređaja do 100%, uz misao da to može brže iscrpeti bateriju. Međutim, moderni uređaji i punjači za laptopove su dizajnirani tako da zaustave punjenje na 100%. Tako da produženo držanje uređaja priključenih na punjač neće značajno uticati na životni vek baterije.

Da li ostavljati laptop uključenim nakon što dostigne pun kapacitet? Mišljenja su podeljena, ali najbolje bi bilo da isključite uređaj kada vidite da se napunio. Najbolje bi bilo da bateriju ne ispraznite ispod 20%. Uključite je i napunite kad god imate priliku, i ponavljajte taj ciklus.

Držite laptop uključen na punjač (ali ne neprekidno)

Većina savremenih laptopova može bezbedno ostati uključena na punjač. Važna stavka za očuvanje baterije je broj ciklusa pražnjenja. Bez obzira na vašu pažnju, tokom vremena će doći do postepenog propadanja baterije usled njenog pražnjenja i punjenja. Kada god pokrećete zahtevnu aplikaciju, kao što je igra, pametno je to raditi dok je laptop priključen kako biste smanjili broj ciklusa pražnjenja.

Međutim, nije preporučljivo držati laptop u ovom stanju neprestano, osim ako želite brzo isprazniti bateriju. Kao što smo ranije naglasili, čuvanje baterije na nivou od 40% do 50% kapaciteta je bolje nego držanje je na punih 100%, posebno ako ne planirate da ga koristite neko vreme. Baterije se brže troše kada su potpuno napunjene, naročito pri visokim temperaturama.

Dakle, ukoliko se nećete mnogo kretati i nećete pokretati zahtevne aplikacije, dobra praksa je da laptop ostavite uključenim tokom tog perioda. Za svakodnevne zadatke koji ne zahtevaju veliku potrošnju energije, kao što je pretraživanje interneta, sasvim je u redu osloniti se samo na bateriju.

(Telergaf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>