• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Gugl ovog meseca proslavlja svojih prvih 25 godina: Pičai otkrio šta će biti "veće od interneta" ubuduće

Vreme čitanja: oko 1 min.

Indijski genije Sundar Pičai dugi niz godina je na čelu Alfabeta, odnosno Gugla, ćerke-firme

  • 0
Sundar Pičai Sundar Pičai / Foto: Ting Shen / UPI / Profimedia

Tehnološka kompanija Gugl (Google), bez koje je danas teško zamisliti svakodnevicu, ovog meseca proslavlja 25 godina od osnivanja.

Gugl je osnovan 4. septembra 1998. u Kaliforniji, saveznoj državi SAD, u kojoj i danas ima sedište.

Indijski genije Sundar Pičai dugi niz godina je na čelu Alfabeta, odnosno Gugla (ćerke-firme), a prema njegovim rečima: AI (veštačka inteligencija) je najveći tehnološki razvoj sa kojim će se svet suočiti, pa i sama ova kompanija.

Nema sumnje da i neke druge tehnološke firme, poput Mete (Fejsbuk), veruju kako je AI najveće dostignuće današnjice.

Biznis Insajder je to opisao ovako: "Izvršni direktor Gugla ne može, a da ne razmišlja o tome kako će veštačka inteligencija biti ogromna stvar".

U postu koji je postavio na blogu u utorak, Pičai koji vodi kompaniju od 2015. godine, rekao je da će AI "biti najveća tehnološka promena koju vidimo u našim životima, možda čak veća od samog interneta".

Gugl je, inače, igrao centralnu ulogu u tome kako funkcioniše internet mreža, od kada su njegovi suosnivači Lari Pejdž i Sergej Brin krenuli da (re)organizuju globalne informacije.

Međutim, prošlogodišnji porast generativne veštačke inteligencije usled lansiranja ChatGPT-a kompanije OpenAI, stavio je Gugl pred veliki izazov, da se prilagodi aktuelnim promenama, jer je tehnologija ponudila nov, radikalni način pretraživanja informacija.

Gugl ima dugu istoriju rada na veštačkoj inteligenciji, posebno nakon što je 2014. kupio londonsku AI kompaniju "DeepMind", za više od 500 miliona dolara, ali direktna pretnja koju predstavlja četbot - stavila ga je na začelje ranije ove godine.

U postu na blogu od utorka, Pičai je takođe naveo da AI predstavlja "fundamentalno preoblikovanje tehnologije i neverovatan motor ljudske genijalnosti".

Kompanija, koja je predstavila sopstvenog četbota Bard u februaru, priprema se za izdavanje AI modela pod nazivom Gemini, za koji se očekuje da će parirati GPT modelu ChatGPT-a, preneo je BI.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>