• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kreće suđenje protiv Gugla: SAD na nogama, div se tereti za monopol i "gušenje" firmi

Vreme čitanja: oko 1 min.

Desetine američkih saveznih država, predvođenih Koloradom, pridružilo se pravnoj bici

  • 0
iPhone Android iOS mobilni Foto: Mr.Mikla / Shutterstock.com

Tehnološki div, Gugl, danas započinje "maratonsku" pravnu bitku na saveznom sudu, gde se suočava s optužbama američke vlade da je nezakonito postupao kako bi postao vodeći pretraživač u svetu.

Kompanija će tokom narednih 10 nedelja, sa više od 100 svedoka, pokušati da uveri sudiju Amita P. Mehtu, da je veliki pravni postupak koji je započelo Ministarstvo pravosuđa SAD - neosnovan.

Suđenje u sudnici u Vašingtonu predstavlja najveći američki antimonopolski proces, započet protiv ove velike tehnološke firme, otkako se ministarstvo okomilo na Majkrosoft pre više od dve decenije, zbog prevlasti svog operativnog sistema Windows.

Slučaj Gugla se, naime, temelji na tvrdnji vlade da je tehnološki div nepošteno ostvario dominaciju svojeg internetskog pretraživača, tako što je sklopio ekskluzivne ugovore s proizvođačima mobilnih uređaja, teleoperatorima i drugim firmama, što konkurentima nije ostavilo nikakvu mogućnost takmičenja.

I savezne države uključene u pravnu bitku

Putem godišnjih uplata u visini od milijardu dolara - Eplu i drugim firmama, Gugl je osigurao status standardnog pretraživača na telefonima i internetskim pregledačima, a navodno je i "gušio" nove kompanije, pre nego što su one uopšte i dobile priliku da porastu.

Ta premoć je učinila Alfabet, holding kompaniju u čijem je vlasništvu Gugl, jednom od najbogatijih kompanija sveta, gde oglasi pri pretraživanju donose 60 posto prihoda; to je daleko više od zarade koju donose druge aktivnosti firme, poput YouTube-a ili Android uređaja.

"Gugl je pre dve decenije postao miljenik Silicijumske doline, kao sklepana razvojna firma s inovativnim načinom za pretraživanje interneta u nastajanju. Tog Gugla već odavno nema", stoji u tužbi Ministarstva pravosuđa.

Desetine američkih saveznih država, predvođenih Koloradom, pridružilo se pravnoj bici.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>