• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Rat" između Irske i Evrope: Hoće li Epl platiti zaostale poreze vredne 13 milijardi evra?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Evropska komisija (EK) je 2016. konstatovala da je Epl dobio nepravedan preferencijalni tretman od irske vlade, što mu je omogućilo da plaća mnogo nižu stopu poreza od drugih kompanija

  • 0
Apple Pay Foto: LightField Studios / Shutterstock.com

Pravni savetnik Evropskog suda pravde tvrdi da treba poništiti presudu kojom se Eplu dozvoljava da izbegne plaćanje 13 milijardi evra zaostalih poreza.

Ovaj potez je najnoviji u dugotrajnoj sagi između EU, američkog tehnološkog giganta i irske vlade. Pre tri godine, poništena je presuda kojom je utvrđeno da je tehnološki div dobio nezakonite poreske olakšice od irske vlade.

Ali, advokat Đovani Pitrucela rekao je da bi slučaj trebalo ponovo razmotriti. On tvrdi da je napravljen niz pravnih grešaka i da presuda u korist Epla nije uspela da "tačno proceni suštinu i posledice određenih metodoloških grešaka".

Pravno mišljenje nije pravosnažna presuda i nije obavezujuće, ali se sud u većini slučajeva slaže sa takvim mišljenjima, piše BBC. Kao odgovor na najnoviji preokret, portparol Epla kaže da je prvobitna odluka koja dozvoljava kompaniji da izbegne vraćanje poreza bila "veoma jasna", te da "Epl nije dobio nikakvu selektivnu prednost niti državnu pomoć".

"Smatramo da to treba podržati," dodali su.

Inače, Evropska komisija (EK) je 2016. konstatovala da je Epl dobio nepravedan preferencijalni tretman od irske vlade, što mu je omogućilo da plaća mnogo nižu stopu poreza od drugih kompanija.

Komisija je saopštila da to predstavlja "nezakonitu pomoć" koju je Irska dala Eplu, a ova afera je postala simbol napora EK da suzbije ono što je doživela kao "masovno izbegavanje poreza" od strane multinacionalnih giganata.

Irska vlada je, s druge strane, tvrdila da Epl ne bi trebalo da vraća zaostale poreze, kako bi ta zemlja postala privlačna za velike kompanije. Irska, koja ima jednu od najnižih stopa poreza na dobit u EU, jeste Eplova baza za Evropu, Bliski istok i Afriku.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>