• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Carina na klik" od ponedeljka: Šta donosi digitalizacija ove Uprave?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Država je u nastojanjima da poboljša carinski sektor i olakša međunarodnu trgovinu

  • 0
internet prevara sa mejlovima banaka Foto: Shutterstock

Uprava carina će 13. novembra početi sa implementacijom projekta eCarina, u saradnji sa Ministarstvom finansija, Delegacijom EU u Srbiji i Privrednom komorom Srbije.

Tim povodom će u Privrednoj komori Srbije biti organizovana panel diskusija "Carina na klik", koja će okupiti stručnjake, predstavnike državnih institucija, donatore i vodeće kompanije u Srbiji, koje se bave međunarodnom trgovinom, najavili su iz PKS.

Država je u nastojanjima da poboljša carinski sektor i olakša međunarodnu trgovinu, uz podršku Evropske unije, pokrenula projekat eCarina, koji ima za cilj da modernizuje i automatizuje carinske procedure i uskladi ih sa evropskim standardima.

U partnerstvu sa Ministarstvom finansija i uz finansijsku podršku Evropske unije vrednu devet miliona evra, Uprava carina radi na nabavci i implementaciji informaciono-komunikacione opreme, razvoju softverskih sistema i njihovoj integraciji u postojeći IT sistem.

Osim tehničkih aspekata, projekat eCarina se bavi i administrativnim kapacitetima kako bi se obezbedila usklađenost sa evropskim carinskim zakonodavstvom.

Uprava carina će brže obrađivati sve potrebne informacije i dokumentaciju, čime će se smanjiti vreme čekanja i troškovi poslovanja. Brži protok robe, manje administrativnih prepreka i usklađivanje sa evropskim standardima direktno doprinose rastu trgovine, povećanju prihoda i smanjenju operativnih troškova.

(Telegraf Biznis)

Video: Prihodi Uprave carine su u 2021. bili veći za 21 odsto u odnosu na prethodnu godinu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>