• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ko je novi direktor kripto berze Bajnens?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Singapurac ima veliko iskustvo u regulatornom domenu i finansijama

  • 0
binance Foto: Jaap Arriens / Zuma Press / Profimedia

Kanadski biznismen Čangpeng Džao napušta poziciju izvršnog direktora kompanije Bajnens, a na njegovo mesto dolazi Ričard Teng, poreklom iz Singapura. Naime, ova "smena" je prilično p(r)otresla kripto svet, budući da je praćena kontroverzom: Džao je optužen za prikrivanje obmana u njegovoj kompaniji, odnosno za to što nije sprečio pranje novca, za šta se i izjasnio krivim.

Iznenadna ostavka Džaoa je, ponavljamo, prilično šokirala svet kriptovaluta, budući da Bajnens važi za najveću berzu tog tipa na svetu. Ipak, već danas se priča o novom licu, tj. nasledniku kanadskog biznismena.

BBC, u međuvremenu, otkriva ko je Ričard Teng? 

Rođen u Singapuru, Teng se pridružio najvećoj svetskoj berzi kriptovaluta pre nešto više od dve godine, kao izvršni direktor Bajnensovog poslovanja u Singapuru. To je bila godina kada se ova kompanija našla pod istragom Ministarstva pravde, a kako se regulatorna kontrola kompanije i Džaoa intenzivirala, tako je Teng brže napredovao svojom zaslugom, doduše, "iz senke".

Na svojoj prvobitnoj poziciji generalnog direktora Bajnensa u Singapuru bio je samo pet meseci, navodi se na njegovom profilu na LinkedIn-u, a nakon toga je unapređen u regionalnog šefa Evrope, Azije i Bliskog istoka i Severne Afrike; bilo je to u aprilu 2023. godine.

Teng je kasnije, tačnije ovog maja, postao šef regionalnih tržišta, i na tom mestu je bio sve do ovog utorka, kada je imenovan na čelno mesto Bajnensa. Najavljujući svog naslednika, Džao je Tenga nazvao "visoko kvalifikovanim liderom", dodajući da će "sa više od tri decenije iskustva u finansijskim uslugama i regulatornim pitanjima, on voditi kompaniju kroz sledeći period rasta".

Pre nego što se pridružio Bajnensu, Teng je radio u tradicionalnijim finansijskim i regulatornim sektorima, recimo kao direktor korporativnih finansija u Monetarnoj upravi Singapura (MAS) i kao glavni regulatorni službenik Singapurske berze (SGX). Zatim je postao izvršni direktor Abu Dhabi Global Market-a (ADGM), međunarodnog finansijskog centra u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gde je ostao šest godina.

ADGM, inače, reguliše trgovinu digitalnom imovinom.

U izjavi datoj u sredu, Teng je rekao da mu je čast što je stupio na ovu novu funkciju, dodajući da će se usredsrediti na to da uveri 150 miliona korisnika Bajnensa o "finansijskoj snazi i bezbednosti kompanije". Ali, nema sumnje da će ga u ovom poslu čekati razni izazovi. Prva tačka na dnevnom redu za Tenga biće zadržavanje poverenja kupaca.

Poslednjih meseci, Bajnens prati loš glas, a u martu su američki regulatori pokušali da zabrane njen rad, navodeći da je ilegalno poslovala u SAD. Takođe je optužen za kršenje brojnih američkih finansijskih zakona, uključujući norme namenjene sprečavanju pranja novca.

Ministarstvo pravde je kasnije naložilo Bajnensu da plati 4,3 milijarde dolara na ime kazni i gubitaka. Uprkos tome, Teng je ponovio u sredu da je najpoznatija svetska kripto berza "tu da ostane", dodajući da je baza kompanije "jača nego ikad".

(Telegraf Biznis)

Video: Prva kripto menjačnica u Srbiji ECD obeležila Bitcoin "Pizza Day"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>