• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Osnivač najveće kriptomenjačnice napušta poziciju direktora: Uključen u mrežu obmane?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bogatstvo Čangpenga se procenjuje na 10,2 milijardi dolara.

  • 0
Changpeng Zhao Foto: David Ryder / Getty images / Profimedia

Kanadski biznismen Čangpeng Džao napušta poziciju izvršnog direktora kompanije Bajnens, u sklopu nagodbe sa američkim ministarstvom pravde i menjačnice kriptovaluta koju je osnovao, rekli su izvori bliski Forbsu.

Komisija za hartije od vrednosti (SEC) je optužila Bajnens i Čangpenga u junu da su vodili neregistrovanu menjačnicu i da su pogrešno navodili investitore koristići švajcarski fond Sigma čejn, čiji je vlasnik, takođe, Čangpeng.

"U 13 tačaka optužnice, tvrdimo da su Džao i Bajnensovi entiteti bili uključeni u široku mrežu obmane, sukoba interesa, neotkrivanja podataka i proračunatog izbegavanja zakona", rekao je u junu predsednik SEC, Geri Gensler.

Bajnens je pristao da plati sudsku nagodbu od oko četiri milijarde dolara, pošto se njen osnivač i izvršni direktor Čangpeng Džao pred američkim sudom izjasnio krivim zbog toga što nije sprečio pranje novca na ovoj platformi.

Tužba SEC je usledila nakon optužbi koje je podnela Komisija za trgovinu robnim instrumentima, a koja je takođe navela da je kompanija građanima SAD nudila kripto derivate, kao što su fjučersi ili opcioni ugovori, bez registracije, kao trgovac fjučers robom.

Prema podacima Forbsa, bogatstvo Čangpenga se procenjuje na 10,2 milijardi dolara.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>