• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Skandal trese sportsko novinarstvo: Veštačka inteligencija "došla glave" direktorima Sports Ilustrejteda

A. B.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bez posla su ostali generalni i izvršni direktori, predsednik Upravnog odbora i korporativni savetnik

  • 1
ai, veštačka inteligencija Foto: Shutterstock

Američka kompanija Arena grup, koja je, između ostalog, izdavač Sport ilustrejteda, otpustila je generalnog direktora ovog časopisa nakon što je otkriveno da su u magazinu objavljeni lažni članci, iza kojih stoje biografije i slike generisane veštačkom inteligencijom (AI).

Upravni odbor Arena grupe saopštio je generalnom direktoru Rosu Levinsonu raskinut radni odnos, kao i da je Manoj Bhargava imenovan za privremenog izvršnog direktora.

Odbor je saopštio da je do odluke došlo nakon sastanka o akcijama koje će menadžment preduzeti za "poboljšanje operativne efikasnosti i prihoda kompanije".

U saopštenju se ne pominje skandal sa veštačkom inteligencijom koji je razotkrila naučno-tehnološka novinska publikacija Futurism, javlja britanski dnevni list Gardijan.

Istraživači publikacije Futurism otkrili su lažne profile navodnih autora, uključujući i osobu pod imenom Sora Tanaka, koja se predstavljala kao recenzent proizvoda.

U biografiji izmišljene osobe, kreirane algoritmima AI, pisalo je da je Sora "oduvek bila fitnes guru koji voli da proba različitu hranu i piće. Gospođa Tanaka je oduševljena što će svoju ekspertizu u vezi sa fitnesom i ishranom doneti Timu za recenzije proizvoda, i obećava da će vam doneti ništa osim najboljeg od najboljih.”

Arena grupa, koja je kupila magazin Sports ilustrejted 2019. godine, demantovala je optužbe da su čitaocima podmetali AI tekstove i rekla da su predmetni članci "komercijalni sadržaji reklamne agencije AdVon komers".

"Jedan broj AdVon-ovih tekstova o e-trgovini objavljen je na određenim veb lokacijama Arene. Stalno pratimo naše partnere i bili smo usred revizije kada su ove optužbe iznete. AdVon nas je uverio da su sve sporne tekstove napisali i uredili ljudi… Međutim, saznali smo da je AdVon imao autore koji koriste pseudonim kako bi zaštitili privatnost: to je radnja koju oštro osuđujemo", navodi se u saopštenju grupe i dodaje da je saradnja sa agencijom AdVon - obustavljena, a da je sporni sadržaj uklonjen.

Magazin Sports ilustrejted koji sledeće godine slavi 70 godina postojanja, poznat je po atraktivnim naslovnicama manekenki, sportista i javnih ličnosti. Ali, ovaj magazin je objavljivao i tekstove poznatih i slavnih pisaca kao što su Vilijam Fokner i Džon Apdajk.

Posle niza otpuštanja ranije ove godine, sada već bivši direktor Ros Levinson je nagovestio da će Sports Ilustrejted inkorporirati AI u svoje tekstove, ali je rekao da nikada neće zameniti novinarstvo.

Prošle nedelje Arena je raskinula radni odnos sa njim kao i izvršnim direktorom Endru Kraftom, predsednikom Upravnog odbora ovog medija Robom Baretom i korporativnim savetnikom Džuli Fenster.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>