• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Centar za digitalnu transformaciju: "Možda ćemo već krajem 2024. imati svog prvog jednoroga"

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ministar privrede Slobodan Cvetković obišao je danas novootvoreni Inovacioni hab CDT

  • 0
digitalna trasnformacija Foto: Telegraf.rs

Centar za digitalnu transformaciju (CDT) Privredne komore Srbije radiće zajedno sa Ministarstvom privrede na snažnijem povezivanju inovativne i tradicionalne privrede kako bi se povećao broj inovativnih domaćih preduzeća, a Srbija, potencijalno, do kraja sledeće godine dobila svoju prvu tehnološku kompaniju „jednoroga“ (engl. unicorn), izjavio je danas Predrag Nikolić, direktor CDT-a.

- U partnerstvu sa Ministarstvom privrede ćemo proširiti svoj delokrug delatnosti jer postoji manjak interakcije između inovativne i tradicionalne privrede, koji ćemo kroz CDT pokušati da unapredimo i ojačamo, a kako bi broj inovativnih srpskih preduzeća porastao i na kraju, možda već i sledeće godine, imali prvog ‘jednoroga’ u Srbiji - rekao je Nikolić, nakon obilaska novootvorenog Inovacionog haba CDT sa Slobodanom Cvetkovićem, ministrom privrede.

Delegaciji Ministarstva privrede danas su prezentovani izazovi koje digitalna transformacija nosi sa sobom ali i prikazani rezultati koje je CDT ostvario u proteklih pet godina.

- Do sada smo uspeli da uradimo preko 800 tehnoloških implementacija u malom i srednjem sektoru, odnosno, da opslužimo oko 4.500 preduzeća - istakao je Nikolić i poručio da će CDT u narednom periodu dodatni fokus staviti na velike kompanije, za koje kaže da su pokretači privrednog razvoja.

Nikolić je podsetio da od početka rada i objavljivanja prvog poziva CDT-a privredi da učestvuje u digitalnoj transformaciji, postoji veliko interesovanje privrede za usluge Centra, u vidu konsaltinga, obuka i implementacija tehnoloških rešenja u preduzeća.

Slobodan Cvetković, ministar privrede u Vladi Srbije, kaže da CDT pomaže kompanijama i pojedincima da inovaciju dovedu do finalnog proizvoda.

- CDT od nas iziskuje da pokrenemo i pospešimo sve procese unutar privrede u pravcu digitalizacije i četvrte industrijske revolucije, a možemo da kažemo da smo, možda, i na pragu pete industrijske revolucije - rekao je Cvetković.

Istakao je da je neophodno unaprediti saradnju nauke i privrede.

- Nauka ima određena dostignuća koja nisu implementirana u privredu, a s druge strane, privreda ima potrebe za implementacijom određenih naučo-tehnoloških dostignuća koja mogu da joj pomognu da dobije dodatni stepen konkurentnosti - ukazao je Cvetković.

Konsultant CDT-a Tijana Sekulić objašnjava da Centar preduzećima pomaže da se fokusiraju na prioritete njihove digitalizacije i odrede sve ono što može da im pomogne da budu efikasniji u svom poslovanju, razviju nove proizvode i usluge ili nove poslovne modele, kao i da naprave strategiju razvoja preduzeća.

Snežana Obradović, direktorka kompanije "Aleđo",  koja se bavi mašinskom obradom, izradom delova i sklopova na CNC mašinama, kaže da su sredstva koja su dobili preko CDT-a iskoristili za kupovinu novog softvera koji je doprineo bržem i jednostavnijem procesu proizvodnje u toj kompaniji.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>