• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nova era za bitkoin? Ključna odluka Komisije za hartije od vrednosti

B. L.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prema ustaljenom mišljenju, ovo je ključni korak ka raširenoj upotrebi bitkoina

  • 0
bitkoin, sec Foto: Jonathan Raa/NurPhoto/Shuttersto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Nakon punih deset godina iščekivanja, američka Komisija za hartije od vrednosti (SEC) bila je prisiljena na kapitulaciju, "blagoslovivši" 11 novih ETF-ova koji će investitorima pružiti mogućnost ulaganja u bitkoin.

Zabavnom "igrom sudbine", SEC je prošle nedelje dvaput obznanio dugo iščekivanu odluku kojom dopušta listiranje bitkoin novčića na berzi; prvi put u utorak, zahvaljujući hakeru koji je privremeno uspeo da preuzme kontrolu nad nalogom SEC-a na platformi X, a drugi put samo dan kasnije, i to stvarno.

U sredu je, naime, isticao i zvanični rok za donošenje odluke, a SEC je na kraju ispunio očekivanja. Zapravo, bilo bi tačnije reći kako i nije imao previše izbora – jedina alternativa je bila odlaganje odluke, piše Poslovni.hr.

Cena bitkoina je u oba navrata poskočila, zajedno sa gomilom drugih kriptovaluta, doguravši do 47.000 dolara - najviši nivo još od kraja 2021. godine.

Međutim, danas je saopšteno kako je u 15 časova na najvećoj svetskoj berzi kriptovaluta, Bajnens, bitkoin blago pao u poslednja 24 sata - na 39.004,20 evra.

U pozadini cele priče oko odluke SEC-a jeste pravna bitka koju je Komisija izgubila još u avgustu 2023, prethodno odbijajući da da zeleno svetlo za konverziju GBTC-a u ETF.

Geri Gensler, šef SEC-a, uporno je gurao u prvi plan argument sigurnosti, tvrdeći kako je tržište kriptovaluta iz perspektive malih ulagača pravo "minsko polje".

Argument, naravno, ima poprilično težinu, a primera manipulacije je napretek, ipak, sud je stao na stranu tužioca, vođen mišljenjem da se tu radi o diskriminaciji. Drugim rečima, ako mali ulagači žele da se kockaju, imaju pravo na to, odnosno na izbor.

Oprez, strah ili neznanje

Nema sumnje da je reč o krupnom iskoraku: (američki) investitori koji su, iz opreza, straha ili neznanja, dosad zaobilazili kripto novčanike i virtualne platforme za trgovinu, mogli su da se klade na kripto - bilo ulaganjem u deonice kompanija koje su grozničavo kupovale bitkoin (MicroStrategy) ili u ETF-ove aktivne na tržištu terminskih ugovora, koji takođe zaobilaze direktnu trgovinu kripto valutama (cash-settled) i predstavljaju svojevrsni surogat cene bitkoina, navodi dalje hrvatski portal.

Prvi takav, ProShares Bitcoin Strategy ETF, pojavio se na berzi još u oktobru 2021. godine, i trenutno upravlja aktivom teškom dve milijarde dolara. Optimisti veruju kako će nova generacija ETF-ova, naslonjena na konvencionalnu finansijsku arhitekturu, privući mnogo više kapitala i podstaći nastavak pozitivnog trenda.

Zapravo, teško je prikladno dočarati groznicu koja već mesecima trese kripto sferu, u iščekivanju kapitulacije SEC-a; prema ustaljenom mišljenju, ovo je ključni korak ka raširenoj upotrebi bitkoina.

A onda opet, jednako optimistične najave prethodile su i listiranju ProShares Bitcoin Strategy ETF-a. Slučajno ili ne, baš otprilike tada je cena bitkoina dosegnula istorijski vrhunac, preskočivši granicu od 60.000 dolara, nakon čega je usledila duboka korekcija, obeležena krahom većeg broja onlajn platformi.

Ipak, zagrižene sledbenike to očigledno nije pokolebalo.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>