• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Surovo? Direktor Gugla najavio nove otkaze u 2024. da bi firma postigla "ambiciozne ciljeve"

B. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Akcije Guglove matične kompanije, Alfabet, skočile su za 55% prošle godine, u skladu sa jačanjem tehnoloških deonica

  • 0
Sundar Pičai Sundar Pičai / Foto: JUSTIN SULLIVAN / Getty images / Profimedia

Izvršni direktor Gugla, Sundar Pičai, upozorava zaposlene da ove godine dolazi do novih otpuštanja, jer kompanija nastavlja da usmerava investicije ka oblastima poput veštačke inteligencije. U dopisu pod nazivom „Prioriteti za 2024. i godina pred nama“, koji su zaposleni primili u sredu uveče, Pičai je rekao: "Imamo ambiciozne ciljeve i ulagaćemo u naše velike prioritete ove godine".

Podsećamo, o tome je već bilo reči pre nekoliko dana.

U dopisu, u koji je i CNBC imao uvid, Pičai kaže da se rukovodstvo kompanije sprema da ove nedelje podeli svoje ciljeve vezane za veštačku inteligenciju za ovu godinu, i da će objaviti svoje opšte ciljeve i ključne rezultate.

"Realnost je takva da, kako bismo stvorili kapacitet za ovu investiciju, moramo da donesemo teške izbore", napisao je šef Gugla. Prema njegovim rečima, za neke timove to znači eliminisanje određenih pozicija, ili "uklanjanje slojeva, da bi se pojednostavilo izvršenje (ciljeva) i brzina pokretanja".

Portparol Gugla, međutim, nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

Brojna otpuštanja u Guglu počela su u januaru 2023. godine, kada je kompanija objavila da eliminiše 12.000 radnih mesta, ili otprilike 6% radne snage sa punim radnim vremenom. Odgovor maltene svih kompanija je uvek isti: smanjenje troškova.

Gugl je, takođe, smanjio i neke pogodnosti za zaposlene, kao i laptopove i opremu. Akcije njegove matične kompanije, Alfabet, skočile su za 55% prošle godine, u skladu sa jačanjem tehnoloških deonica nakon surove 2022. godine. Taj rast je, delimično, vođen i uvođenjem veštačke inteligencije u naše živote.

Prihodi u trećem tromesečju 2023. vratili su se na dvocifreni rast, uporedo sa oporavkom na tržištu digitalnih oglasa. Prošlog meseca, Gugl je lansirao svoj najveći i najsposobniji AI model, Gemini.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>