• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šta je zaključak Nedelje privatnosti: Slučaj EPS, zloupotreba podataka u domovima za stara lica...

B. L.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Paneli koji su održani trećeg i poslednjeg dana Nedelje privatnosti bili su posvećeni budućnosti digitalnih tehnologija za nadzor i njihovoj zakonitosti

  • 0
nedelja privatnosti Foto: Svetislav Brčanski

U poslednje vreme, više nego ikada pre apeluje se na jačanje bezbednosnih mera u raznim sistemima i branšama, jer su hakerski napadi sve učestaliji, a hakeri sve veštiji. O tome je u našoj zemlji posebno bilo reči nakon incidenta u EPS-u, što je bila i jedna od glavnih tema na nedavno održanoj, godišnjoj konferenciji Nedelja privatnosti.

Naime, pod simboličnim sloganom „Izaberi privatnost“, konferencija je stavila u fokus pitanja privatnosti i zaštite podataka o ličnosti, kroz diskusiju sa stručnjacima iz civilnog, privatnog i javnog sektora.

Prisutnima su se obratili ambasador i šef misije OEBS-a u Srbiji Jan Bratu, koordinator regionalne mreže za vladavinu prava ambasade Kraljevine Holandije u Srbiji, Bart de Brujin, zatim sekretarka ambasade Kraljevine Norveške u Srbiji, Eline Vague, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Brankica Janković, izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Srbija, Miodrag Milosavljević i izvršna direktorka Partnera Srbija, Ana Toskić Cvetinović.

Drugog dana „Nedelje privatnosti“ razgovor je bio posvećen sudskoj praksi u oblasti zaštite prava na privatnost, kako u Srbiji tako i u zemljama Evropske unije. Kada su u pitanju mediji, učesnici su se usaglasili da je potrebna revizija postojećeih normi i njihovo prilagođavanje savremenoj praksi.

Predstavljeno je istraživanje Partnera Srbija o sudskoj praksi, koje pokazuje da ta praksa nije dovoljno razvijena u obe vrste sudskih postupaka - krivičnim i parničnim.

Istog dana je održana i prezentacija „Cyber napad na kritične informacione infrastrukture kao oblik povrede podataka o ličnosti – slučaj Elektroprivrede Srbije (EPS)“, posebno aktuelna tema uoči hakerskog napada koji je zadesio ovo preduzeće.

IT stručnjak i haker, Ivan Marković, rekao je da „ da je verovatno da su prilikom hakerskog napada ukradeni i lični podaci

građana, na osnovu uvida u podatke koje su objavili hakeri koji su izvršili napad na EPS“.

Paneli koji su održani trećeg i poslednjeg dana Nedelje privatnosti bili su posvećeni budućnosti digitalnih tehnologija za nadzor i njihovoj zakonitosti, kao i zaštiti privatnosti u eri generativne veštačke inteligencije.

Kada je u pitanju razvoj veštačke inteligencije, delegatkinja Saveta Evrope i savetnica Zamenika premijera u Ministarstvu za ekonomski razvoj i digitalizaciju Moldavije, Irina Buzu, kaže kako "veštačka inteligencija donekle preuzima naše živote".

- Daljim razvojem ovakvih sistema eventualno ćemo delegirati niz naših svakodnevnih obaveza na AI, čime se suzbija mogućnost kreativnog razvoja pojedinaca - kaže ona i naglašava da "ljudi moraju biti obavešteni o svim rizicima koje ovakvi sistemi mogu doneti".

Sve u svemu, zaključak ovogodišnje Nedelje privatnosti jeste da se oblasti zaštite prava na privatnost posvećuje više pažnje u odnosu na raniji period, ali da svakako još uvek postoji dosta prostora za unapređenje - kako propisa tako i prakse sprovođenja već postojećih normi, posebno u domenu sudske zaštite privatnosti.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>