• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kažu da će poboljšati prevenciju finansijske prevare do 300%: Mastercard ulazi u trku sa svojim AI modelom

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jedinstveni AI model će značajno pomoći finansijskim institucijama i korisnicima Mastercard

  • 0
Mastercard Pay and get Foto: Mastercard

Platni gigant Mastercard saopštio je da lansira novu generaciju modela veštačke inteligencije koji će omogućiti bankama da bolje procene sumljive transakcije na svojim mrežama. Novi AI model, Decision Intelligence Pro, će omogućiti bankama da bolje ocene sumljive transakcije na svojim mrežama u realnom vremenu i da procene da li su one legitimne ili ne. Kažu da će poboljšati prevenciju finansijske prevare do 300% u nekim slučajevima.

Predsednik Mastercard-ove sajber i obaveštajne biznis jedinice Adjej Bala kaže da je ovo novo AI rešenje napravljeno od strane njihovog tima za sajber bezbednost i borbu protiv prevara, te da je zaštićena vlasnička tehnologija prenosi CNBC.

Algoritam je napravljen uz pomoć podataka od skoro 125 milijardi transakcija koje prolaze kroz kartični sistem Mastercard kompanije na godišnjem nivou. Tvrde da ova tehnologija može da pomogne finansijskim ustanovama da poboljšaju stope detekcije u proseku za 20 odsto, a u nekim slučajevima za čak 300%.

Mastercard kaže da se čitav ovaj proces dešava za 50 milisekundi

Umesto tekstualnih inputa, algoritam koristi istoriju korisnika kartice kao "unos" da odredi da li je biznis ili mesto na kome se koristi kartica nešto za šta bi vlasnik kartice bio zainteresovan.

Algoritam potom generiše puteve kroz mrežu Mastercard-a, slično radaru koji detektuje toplotu, ne bi li pronašao odgovor u obliku ocene.

Viša ocena ukazuje na uobičajeni šablon ponašanja koji se očekuje od vlasnika kartice, a niža ocena ukazuje odstupanje od šablona.

Mastercard navodi da je kompanija investirala 7 milijardi dolara u sajber bezbednost i AI tehnologije u proteklih 5 godina.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>