• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako je jedno "volim te" odnelo 10 milijardi dolara i uznemirilo najmoćnije ljude na planeti

Vreme čitanja: oko 2 min.

Razlog koji se krije iza ovog slučaja je bizaran

  • 0
kompjuter, virus Foto: Unsplash, Printskrin: Youtube/idiokratija

Novo doba tehnologije, stvorilo je i novu opasnost - viruse, ili digitalne "crve" koji uništavaju sve što nađu pred sobom. Upravo 2000-ih godina, kada su sve velike kompanije prelazile na digitalizaciju, pojavilo se jedno "volim te", zbog kog su reagovale i organizacije FBI i CIA, a šteta je iznosila i više od 10 milijardi dolara.

Virus je iskoristio najveću ljudsku potrebu, a to je "biti voljen", te se raširio širom sveta. Na mejlu bi od poznate osobe stiglo "Volim te, molim te pročitaj moje ljubavno pismo", dok bi se na dnu nalazio fajl. Ako bi osoba otvorila fajl, virus bi odmah bio instaliran na kompjuteru, nakon čega bi usledio haos.

Virus je slao veliki broj mejlova, te su njihovi serveri padali, dok su kompanije koje su pravile antiviruse bile u problemu zbog prekomerenog skidanja aplikacija, pa je retko ko sebi mogao da obezbedi dobar antivirus.

- Opasnost ovog virusa leži u tome što se može raširiti iako nikada nije otvoren - prenosilo je tada CNN.

Venčanje afroamerikanka i belac Foto: Shutterstock

Virus je najpre pogodio Honk Kong, gde je osakatio komunikacije i opustošio fajlove i datoteke banaka, firme za odnose sa javnošću... Nakon čega se "ljubavni crv" proširio i na zapad.

Velike kompanije bile su na udaru kao što je Gugl i Majkrosoft, i neke vojne baze, nakon čega su mnogi poslovali "oflajn", a čak je i CIA zatvorila svoje sisteme.

Virus je uništavao sve pred sobom, nakon čega bi sebe slao svim kontaktima koje pronađe u računaru. Korisnici koji nisu imali kopiju svojih podataka bi gubili sve što su imali

Ipak, tvorci virusa su brzo identifikovani, jer kako su eksperi rekli, virus na iznenađenje mnogih bio nespretno napisan. Svaka osoba koja je dobila mejl, dobila je i kopiju izvornog koda, zbog čega je bilo lako da se napravi antivirus.

Na Filipinima je lociran apartman u kojem su boravile tri odobe, a među njima je i Onel Dekuzman. Kako se navodilo, on je bio ogorčen što su ostale zemlje imale bolji internet, a njegov odbačeni završni rad je imao sličan kod kao virus "volim te".

Njegov cilj je bio da koristi šifre Vindovs korisnika, kako bi na taj način koristio i njihov internet. Ipak to nije bilo moguće jer je virus bio povezan sa serverom u Manili koji je ubrzo ugašen, pa je "volim te" služio samo da uništava.

Onel je smatrao da je dobar internet nešto na šta svi imaju pravo. Dekuzman nije odgovarao jer Filipini nisu imali razvijen zakon o sajber nasilju, a i danas služi mnogima kao inspracija za stvaranje virusa.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>