• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Veliki "skok" onlajn prevara: U ovoj državi je prijavljen manjak od 2,69 milijardi evra zbog obmana

Vreme čitanja: oko 1 min.

Suma od 2,3 milijarde funti je otprilike ukupna doživotna zarada nekih 1.645 ljudi

  • 0
ljut čovek, besan muškarac, interner prevara, telefon, laptop Foto: Shutterstock

Svima je poznato da društvene mreže mogu biti veoma opasne, koliko i korisne.  Upravo, prema novom izveštaju, većina prevara usmerenih na potrošače dešava se na društvenim medijima. Prevare u Velikoj Britaniji su se više nego udvostručile u 2023. u odnosu na prethodnu godinu, prema kompaniji za finansijske usluge BDO.

Najnovija analiza kompanije FraudTrack pokazuje da je ukupna prijavljena vrednost prevare u Velikoj Britaniji dostigla neverovatnih 2,3 milijarde funti (2,69 milijardi evra) prošle godine.

Porast od 104% u odnosu na 2022. godinu, iako BDO napominje da je ogroman porast uglavnom posledica nekoliko predmeta visoke vrednosti.

Suma od 2,3 milijarde funti je otprilike ukupna doživotna zarada nekih 1.645 ljudi (pod pretpostavkom da su primali trenutnu srednju platu u Velikoj Britaniji tokom 40 godina), što je otprilike populacija sela poput Blakeneia u Glosterširu u Engleskoj.

Takođe, HSBC je dobio kaznu od 57 miliona funti jer nije zaštitio depozite. Kancelarije francuske mlečne grupe Lactalis izvršile su raciju zbog navodne poreske prevare iako je nekoliko posebno skupih slučajeva dovelo do vrtoglavog porasta ukupne vrednosti. Međutim, 2023. godine je zabeleženo povećanje broja prijavljenih prevara za 18%.

Ipak, čak i to može biti samo vrh ledenog brega: procene iz Ankete o kriminalu u Engleskoj i Velsu sugerišu da je manje od jednog procenta, od sedam krivičnih dela prevara prijavljeno policiji ili Action Fraud, nacionalnom izveštaju UK-a. centar za prevare.

(Telegraf Biznis/Euronews)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>