• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

SAM: "Veštačka inteligencija postaje deo svake industrije, potrebna humanizacija"

D. J.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Godišnja skupština SAM-a okupila je sinoć rekordan broj članova od svog osnivanja

  • 0
AI, Machine learning, veštačka inteligencija Foto: Shutterstock

Veštačka inteligencija postaje tkivo svake industrije, te je potrebna humanizacija biznisa, koja podrazumeva stalni rad na unapređenju znanja i razvoja zaposlenih kako bi našli svoje mesto u izmenjom načinu poslovanja koje donosi veštačka inteligencija, zaključeno je na 17. godišnoj skupštini Srpske asocijacije menadžera (SAM).

Godišnja skupština SAM-a okupila je sinoć rekordan broj članova od svog osnivanja, ukupno 544, a na njoj su izabrani potpredsednik za programe za razvoj menadžera i mladih Dragoljub Damljanović i potpredsednik za strategiju i razvoj Miša Lukić, navedeno je u saopštenju.

Kao jedan od najvažnijih ciljeva u narednom periodu SAM je postavio privlačenje iskusnih menadžera sa bogatim iskustvom, ali i mladih članova kojima treba podrška u karijeri.

Predsednik Srpske asocijacije menadžera Mihailo Janković rekao je da Asocijacija nastavlja sa svim redovnim aktivnostima, uz poseban fokus na dalji razvoj SAM Akademije.

"Fokus je i na proširenje Inicijative za odgovornu budućnost, angažovanje u oblasti edukacije mladih, kao i daljem osnaživanju menadžera i njihovih veština, da bi mogli da odgovore na promene, koje donosi veštačka inteligencija u poslovanju. Ponosan sam što smo u ovu godinu ušli sa rekordnim brojem članova, a verujem da će i novina poput imenovanja potpredsednka dodatno doprineti ubrzanju ostvarivanja ciljeva koje smo postavili i omogućiti da SAM nastavi da napreduje i dalje se razvija", poručio je Janković.

Na panelu "Šta nam donosi 2024. godina?", pored Jankovića, učestvovali su i predsednik Skupštine SAM Slobodan Đinović i novi potpredsednici Damljanović i Lukić.

Njihova zajednička poruka jeste da će ulaganje u obrazovanje u narednom periodu biti od suštinske važnosti i upravo će to praviti razliku ne samo u kompanijama, već i na nivou država.

U tom pravcu krenuo je i SAM jer, kako je najavio Damljanović, planovi su da se osnuje grupa u okviru asocijacije koje će u narednim godinama sarađivati sa svim relevantnim institucijama, a sve u cilju inspiracije budućih mladih generacija da uče, razvijaju kritičko razmišljanje, inoviraju i istražuju, kako bi bili spremni za nove trendove koji dolaze.

Jedan od izazova koji očekuje svet je i suočavanje sa nedostatkom električne energije, upozorio je Damljanović i istakao važnost adekvatnog planiranja i tranzicije energetskih sistema ka održivim izvorima energije.

Veštačka inteligencija obeležava dolazeći period, jer to postaje deo tkiva svake industrije, a i sama suština biznisa se dramatično menja, jer kako je rekao Đinović, više nije u centru samo komercijalna i tradicionalna vrednost nekog biznisa, već to šta će on predstavljati u narednim decenijama i koliko je održiv.

Godine koje dolaze donose brojne promene i modeli biznisa i poslovanja će se menjati, ocenio je Lukić, ali to ne znači da treba zanemariti ulogu koje kompanije imaju prema svim učesnicima na tržištu i prema širem društvu i životnoj okolini.

Lukić je najavio proširivanje SAM-ove Inicijative za odgovornu budućnost na ostale vodeće kompanije u Srbiji.

Predsednik SAM-a je za sam kraj ukazao na važnost kadrova i humanizacije biznisa, što podrazumeva da se mora raditi na stalnom unapređenju znanja i razvoju ne samo mladih, već i srednjih generacija zaposlenih koji su stub radne snage, kako bi našli svoje mesto u izmenjenom načinu poslovanja koje donosi AI.

Zaključak svih panelista je da se u narednom periodu treba fokusirati na analiziranje veštačke inteligencije, njene uloge i primene u poslovanju, privlačenje i razvoj kadrova kako bi mogli da odgovore na izazove i prilike koje donose novi trendovi, kao i definisanje svrhe kompanija i brendova koje će imati u budućnosti.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>