• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Gugl zbog Gemini-ja u gubitku oko 90 milijardi dolara

J. V.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rasprodaja je usledila nakon niza kontroverzi oko Guglove usluge Gemini AI i niza problema uključujući Gemini-jevu uslugu za generisanje slika koja proizvodi rasno netačne prikaze istorijskih ličnosti

  • 0
Google, kompanija, logo Foto: Tanjug/AP

Guglova matična kompanija  "Alphabet" izgubila je u ponedeljak oko 90 milijardi dolara tržišne vrednosti pošto je kontroverza oko proizvoda generativne veštačke inteligencije giganta iz Silicijumske doline stigla do Volstrita. Akcije "Alphabeta" su istog dana pale 4,5% na 138,75 dolara, zatvarajući na najnižoj ceni od 5. januara i registrujući drugi najveći dnevni gubitak u prošloj godini, navodi Forbes.

Rasprodaja je usledila nakon niza kontroverzi oko Guglove usluge Gemini AI, sa problemima uključujući Gemini-jevu uslugu za generisanje slika koja proizvodi rasno netačne prikaze istorijskih ličnosti i njegov četbot koji je odbijao da utvrdi negativnu istorijsku ličnost između Adolfa Hitlera i Elona Maska, pa je sve kulminiralo kada je kompanija priznala da je "promašila cilj" sa ranim uvođenjem Geminija i isključivanjem usluge AI slike van mreže narednih nekoliko nedelja.

Gubici kompanije "Alphabet" su nastali pošto su glavni berzanski indeksi bili neujednačeni tokom prilično nesmetanog dana trgovanja, a "Alphabet" je imao najveći pad u procentima među komponentama S&P 500 sa tržišnom kapitalizacijom od preko 50 milijardi dolara.

Očigledna pristrasnost Geminija je najnoviji promašaj "Alphabeta" tokom trke u naoružanju sa veštačkom inteligencijom, u kojoj se čini da je rival "Microsoft" na vrhunskoj poziciji. "Alphabet" je slavno izgubio više od 100 milijardi dolara tržišne kapitalizacije na dan objave svoje AI četbot usluge prošlog februara nakon što je saopštenje za javnost uključivalo činjenične greške koje je napravio servis.

Akcije "Alphabeta" su pale za 1% od početka godine, zaostaju za S&P-ovim dobitkom od 7% i tehnološki teškim Nasdak-ovim rastom od 8%, kao i za dvocifrenim dobitkom rivala kao što su Microsoft i Meta.

(Telegraf Biznis)

Video: Comtrade i CERN: decenijski saradnici na najvećem naučnom projektu na svetu, proširuju saradnju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>