• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Uzmite deo napojnice od svojih radnika": Njujorški gradski AI četbot savetovao preduzetnike da krše zakon

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Kada koristite tehnologiju, uvek morate da je ubacite u realno okruženje", poručio je gradonačelnik Erik Adams

  • 0
Veštačka inteligencija, Ai Foto: Shutterstock

Njujorški gradski četbot na bazi veštačke inteligencije (AI) Majsiti (MyCity) je davao netačne odgovore i savete preduzetnicima koji bi podrazumevali kršenje zakona.

Majsiti je navodio, između ostalog, da preduzetnici mogu da uzmu deo napojnice od svojih radnika, kao i da nema propisa koji bi zahtevali od šefova da zaposlene unapred obaveste o promeni rasporeda, prenosi Rojters.

Pored toga, četbot je pogrešno tvrdio da vlasnici njujorških prodavnica ne moraju da primaju gotovinu, pošto očigledno nije imao informacije da je njegov savet u suprotnosti sa zakonom grada Njujorka iz 2020. godine.

Gradonačelnik Njujorka Erik Adams je novinarima priznao da četbot Majsiti pravi greške u nekim oblastima, ali je naglasio da je u pitanju eksperimentalni projekat.

- Kada koristite tehnologiju, uvek morate da je ubacite u realno okruženje da bi ste odstranili nedostatke - naveo je Adams.

Četbot Majsiti je pokrenutu u oktobru 2023. godine i tada je reklamiran kao alat koji daje pouzdane odgovore na upite, ali izgleda da ponekad izmišlja stvari ili tvrdi neistine, što je problem koji imaju i druge AI platforme, navodi Rojters.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>