• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kancelarija za IT i eUpravu: Zaštita ličnih podataka građana je prioritet rada eUprave

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da građani mogu mirno da spavaju, jer su njihovi podaci u svakom trenutku zaštićeni i bezbedni, garantuje Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu

  • 1
Zaštita podataka na internetu Foto: Shutterstock

Očuvanje privatnosti i bezbednosti podataka predstavljaju ključne globalne izazove današnjice. Republika Srbija i Kancelarija za IT i eUpravu ih uspešno prevazilaze primenom najviših standarda zaštite podataka o našim građanima.

zaštita podataka Foto: Freepik

Da građani mogu mirno da spavaju, jer su njihovi podaci u svakom trenutku zaštićeni i bezbedni, garantuje Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

- Bezbednost i zaštita ličnih podataka su prioriteti rada eUprave. Moramo da naglasimo da ne može bilo koji državni službenik da pristupi nekom dokumentu u sistemu, već to pravo imaju samo ovlašćena lica. U svakom trenutku u sistemu se vidi koji je službenik, imenom i prezimenom, pristupio kojim podacima građana i zašto – ističu u Kancelariji za IT i eUpravu.

U skladu sa Zakonom, u međusobnoj komunikaciji između institucija koriste se samo oni podaci građana koji su nužni za dobijanje traženih dokumenata.

- Koristimo mere koje su deo najbolje evropske prakse anonimizacije podataka, sprovodimo redovne kontrole sigurnosnih mera, a sastavni deo svake naše obuke za državne službenike je i deo koji se odnosi na zaštitu podataka. To je segment koji se u radu u našoj oblasti podrazumeva – ističu u Kancelariji za IT i eUpravu.

Državni data centar

Svi podaci o građanima čuvaju se u nedavno izgrađenom Državnom data centru u Kragujevcu, koji je jedan je od svega osam centara u Evropi koji može da se pohvali sertifikatom o najvišem međunarodnom standardu bezbednosti i pouzdanosti – TIER 4.

Reč je o najsavremenijem objektu ovog tipa u regionu koji poseduje sertifikat koji garantuje ispunjavanje najvišeg nivoa pouzdanosti, sigurnosti i efikasnosti čuvanja opreme i podataka - TIER 4. Data centar je imun je na eventualne sajber napade, jer postoji nekoliko pažljivo konfigurisanih nivoa zaštite. Pored najsavremenije tehnologije, svi zaposleni poznaju vrednost informacija sa kojima rade, a u Centru su zaposleni vrhunski IT specijalisti za informacionu bezbednost čija je pažnja usmerena na zaštitu Centra od potencijalnih napada, kažu u Kancelariji za IT i eUpravu.

Kancelarija za IT i eUpravu nadležni je organ zadužen za upravljanje Državnim centrom u Kragujevcu u kojem se čuva ogromna količina važnih podataka, merenih u stotinama terabajta.

Lični podaci Foto: Shutterstock

Podatke u Kragujevcu čuvaju i CERN, IBM, Oracle...

Poverenje u bezbednosne sisteme i procedure koji se implementiraju u Državnom Data centru ukazale su i brojne istaknute institucije sa najstrožim kriterijumima kada je ova oblast u pitanju. U prilog tome je i činjenica da je u decembru 2023. godine potpisan sporazum o saradnji sa Evropskom organizacijom za nuklearna istraživanja (CERN).

Time je Srbija postala deo Globalne računarske mreže CERN-a i jedna od svega sedam zemalja u Evropi i deset u svetu koja je u programu kompjuterske obrade podataka ove prestižne naučne ustanove. Trenutno u Kragujevcu svoje podatke čuvaju državne institucije, ali i svetski IT giganti kao što su Oracle, IBM i Huawei.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    14. april 2024 | 09:20

    ZNajuci kakvi nam "strucnjaci" rade u drzavnim institucijama...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>