• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Avatari preminulih za 46.000 evra: Digitalna reinkarnacija i razvoj kulture "dobre smrti"

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Psiholog Laverne Antrobus upozorava da treba veoma paziti prilikom korišćenja takvih "tehnologija žalosti" u periodima snažnih emocija

  • 0
Veštačka inteligencija, Ai Foto: Shutterstock

Povratak preminulih u život pomoću tehnologije do skoro je bio vezan samo za filmove, međutim sa napretkom veštačke inteligencije - ovako nešto više nije stvar samo fikcije. Sektor tehnologije žalosti, poznat i kao "smrtna tehnologija", sada se globalno procenjuje na više od 100 milijardi funti, prema tech news veb sajtu TechRound.

- Kloniramo izgled osobe do 96,5% sličnosti sa originalnom osobom - kaže Majkl Jung, finansijski direktor DeepBrain-a, jedne od kompanija koje fiktivno vraćaju ljude u život.

Kompanija smatra da ovakva tehnologija može biti važna za razvoj  kulture "dobre smrti", gde se pripremamo za smrt bližnjih unapred, ostavljajući istoriju porodice, priče i sećanja kao deo zaveštanja.

Ipak, proces nije jeftin i korisnici ne mogu sami kreirati avatara. Umesto toga, treba da plate firmi do 50.000 dolara. Uprkos ovom visokom trošku, neki investitori su uvereni da će biti popularan, i DeepBrain je u poslednjoj rundi finansiranja prikupio 44 miliona dolara.

Psiholog Laverne Antrobus upozorava da treba veoma paziti prilikom korišćenja takvih "tehnologija žalosti" u periodima snažnih emocija.

- Gubitak je nešto što nas iznenadi. Možete pomisliti da ste prilično blizu da budete okej, a onda vas nešto može vratiti unazad - poručuje ona, a prenosi Bi-Bi-Si.

Gospođica Antrobus dodaje da ljudi ne bi trebalo žuriti da koriste četbota izgubljene voljene osobe.

- Morali biste se osećati prilično čvrsto pre korišćenja nečega poput ovoga. Uzmite stvari vrlo, vrlo polako.

Takođe upozorava da ne postoji zamena za ljudsku podršku kada je reč o prevazilaženju tuge.

- Ne mogu baš da zamislim da tehnologija preuzme tradicionalne aspekte tugovanja, koji se tiču osećaja bliskosti sa ljudima, osećaja brige za njih, osećaja zahvalnosti.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>