• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Viktor želeo da veštačka inteligencija postane gradonačelnik grada: Pomogla mi je, a ja to želim i za naš grad

D. J.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na svojoj veb stranici OpenAI navodi da zabranjuje uključivanje u političku kampanju ili lobiranje

  • 0
Veštačka inteligencija, kreativnost Foto: Shutterstock.com

Viktor Miler, 42, nedavno je podneo papire da se kandiduje za gradonačelnika Čejena u Vajomingu, ipak on je naveo da to nije bilo baš za njega, a potom je dodao ime prilagođenog AI chatbot-a na glasačkom listiću. On je tvrdio da će četbot, nazvan VIC za "virtuelnog integrisanog građanina" koristiti tehnologiju kompanije za veštačku inteligenciju OpenAI da donosi sve političke odluke i pomaže u upravljanju gradom. Inače, VIC nije povezan sa političkom strankom.

- AI mi je lično pomogla u životu... kao što je pomoć sa mojom biografijom. Mislim da bi to moglo dodati sloj koji će pomoći gradu. Zaista želim da vidim da se to desi - rekao je Miler za CNN.

U utorak je, međutim, OpenAI rekao CNN-u da je isključio Milerov pristup alatu koji je korišćen za interakciju sa glasačima i ubeđivanje istih. Korišćenje ChatGPT-a na ovaj način, prema kompaniji, protivno je njenoj politici.

AI čini politiku još komplikovanijom jer vladini regulatori, kompanije i potrošači još uvek smišljaju kako da koriste AI alate odgovorno, a tehnologija napreduje brže od društvenih, zakonskih i regulatornih ograda.

- Preduzeli smo mere protiv ove upotrebe naše tehnologije za kršenje naše politike protiv političke kampanje - rekao je portparol OpenAI za CNN.

Na svojoj veb stranici OpenAI navodi da zabranjuje uključivanje u političku kampanju ili lobiranje, uključujući generisanje predizbornih materijala personalizovanih ili ciljanih na određenu demografiju.

Miler je rekao da je bio motivisan da stvori VIC nakon što mu je uskraćen pristup gradskoj evidenciji o politikama i procedurama jer je svoj zahtev podneo anonimno.

- Da sam mogao da pitam AI i stupim u interakciju sa ovom novom inteligencijom, ona bi poznavala zakon i dobio bih evidenciju - rekao je on.

Grad nije odgovorio na zahtev za komentar o odbijanju podataka, ali je državni sekretar Vajominga Čak Grej rekao za CNN u izjavi da "pomno" prati Milerovu kandidaturu za gradonačelnika.

Zakon Vajominga je jasan da, da biste se kandidovali za funkciju, morate biti 'kvalifikovani birač', što zahteva da budete stvarna osoba - rekao je Grej u saopštenju.

(Telegraf Biznis)

Video: Evo kako virtuelna realnost i veštačka inteligencija mogu da vam pomognu oko pronalaženja posla

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>