• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Epl popustio pod pritiskom EU! Važna izmena za korisnike Ajfona

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tehnološki gigant ima rok do 25. jula da implementira ove promene, koje će važiti 10 godina i primenjivati se u 30 zemalja Evropskog ekonomskog prostora

  • 0
Apple logo Foto: hanohiki / Shutterstock.com

Epl je popustio pod pritiskom evropskih regulatora i omogućio rivalima pristup tehnologiji beskontaktnih plaćanja na Ajfon uređajima, što znači da korisnici više neće biti ograničeni samo na Apple Pay mobilni novčanik.

Ova promena u tehnologiji tap-to-pay naglašava sve veću regulatornu kontrolu nad Eplom u Evropskoj uniji, gde se takođe suočava sa mogućim ogromnim kaznama zbog navodnog kršenja Digital Markets Act-a EU.

Evropska komisija je prvi put izrazila primedbe na Eplove prakse tap-to-pay tehnologije 2022. godine, nakon što je dve godine ranije otvorila formalnu "antitrust" istragu u vezi Apple Pay-a.

Regulatori su utvrdili da je Epl zloupotrebio svoju dominantnu tržišnu poziciju ograničavajući pristup NFC tehnologiji potrebnoj za plaćanja na mobilnim uređajima. To znači da su konkurenti koji žele da razvijaju aplikacije ili novčanike koristeći tap-to-pay funkcionalnosti na Ajfon uređajima do sada nisu mogli to da urade, a korisnici su bili primorani da koriste Apple Pay za mobilna plaćanja piše CNN.

- Korisnici Ajfona će sada moći da koriste svoj preferirani mobilni novčanik za plaćanja u prodavnicama... i istovremeno uživati u svim funkcionalnostima Ajfona, uključujući dvoklik, tap-and-go i Face ID - rekla je Margaret Vestager, šefica za konkurenciju EU, novinarima.

Tehnološki gigant ima rok do 25. jula da implementira ove promene, koje će važiti 10 godina i primenjivati se u 30 zemalja Evropskog ekonomskog prostora.

Prema sporazumu, kreatori trećih mobilnih novčanika će dobiti besplatan pristup standardnoj tehnologiji za beskontaktna plaćanja na Ajfon uređajima, poznatoj kao near-field communication (NFC) tehnologija. Epl će takođe dozvoliti korisnicima Ajfona da izaberu koji mobilni novčanik žele da postave kao podrazumevani na svojim telefonima.

Međutim, ovi angažmani se ne odnose na Epl Voč uređaje.

- Naš utisak je da je broj ljudi koji koriste Apple Watch za plaćanja prilično mali - rekla je Vestager, dodajući da je "šteta ograničena" iz isključivanja tih uređaja.

(Telegraf Biznis)

Video: Nebojša Lozo: Naši proizvodi su našli put do svakog kontinenta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>