• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tehnološki tajkun osumnjičen za nameštanje akcija: Osnovao jednog od najvećih giganata u zemlji

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Gospodin Kim, koji je osnovao internet giganta Kakao, nalazi se u pritvoru otkako je uhapšen pre nešto više od dve nedelje

  • 0
Hapšenje, lisice Foto: Shutterstock

Južnokorejski tehnološki tajkun Kim Beom-su, poznat i kao Brajan Kim, optužen je za manipulaciju cenama akcija. Rukovodioci Kakao-a predvođeni gospodinom Kimom optuženi su da su kupili velike količine akcija u K-pop agenciji SM Entertainment da bi naduvali cenu njenih akcija i potkopali konkurentsku ponudu za preuzimanje kompanije.

Gospodin Kim, koji je osnovao internet giganta Kakao, nalazi se u pritvoru otkako je uhapšen pre nešto više od dve nedelje. U izjavi otprilike u vreme hapšenja, Kakao je rekao da gospodin Kim nije naredio niti tolerisao bilo kakvu nezakonitu aktivnost.

Tužilaštvo južnog okruga Seula podiglo je optužnicu protiv Kima zbog optužbi da je prekršio pravila finansijskog tržišta. Prema lokalnim izveštajima, datum suđenja biće određen kasnije.

Optužbe su povezane sa ratom nadmetanja koji je došao uoči kupovine kontrolnog paketa akcija u K-pop agenciji SM Entertainment od skoro 40% u martu prošle godine.

Tužioci navode da je gospodin Kim bio umešan u četvorodnevnu kupovinu akcija SM Entertainment-a sa ciljem da poveća procenu svoje berze van domašaja rivalskog ponuđača Hajba, agencije koja stoji iza K-pop superzvezda BTS.

Slučaj je izazvao šok u tehnološkoj industriji Južne Koreje, koja je gospodina Kima dugo videla kao vizionarskog internet pionira.

On je najistaknutiji tehnološki izvršni direktor koji je stavljen iza rešetaka u Južnoj Koreji otkako je predsednik kompanije Samsung Electronics Lee Jae-iong odslužio 18 meseci zatvora nakon što je osuđen 2017. godine zbog optužbi za mito prenosi Bi-Bi-Si.

Kimov uspon od skromnih početaka do multimilijardera učinio ga je izuzetno popularnim u zemlji u kojoj nekoliko porodičnih korporacija, poznatih kao chaebols, kontrolišu veći deo ekonomije.

On je zaslužan za osnivanje i širenje Kakaoa, koji je sada jedan od najuspešnijih internet biznisa u Južnoj Koreji.

Kakao vodi najveću aplikaciju za razmenu poruka u Južnoj Koreji, zajedno sa rastućom listom drugih onlajn preduzeća koja uključuju igre, kupovinu i bankarstvo.

U 2022. prekid rada Kakao-a izazvan požarom koji je oštetio njegove servere izazvao je zabrinutost oko toga koliko je zemlja postala oslonjena na usluge tehnološkog giganta.

Samo nekoliko sati pre nego što je objavljena optužnica protiv gospodina Kima, Kakao je izvestio o operativnom profitu od 134 milijarde vona za drugi kvartal ove godine, što je povećanje od 18,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

(Telegraf Biznis)

Video: Kupila majicu na "sniženju", kući shvatila da je upala u zamku: Majka prevarena u dečjem butiku

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>