• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

EPS prvi deponovao izvorni kod u Državni data centar

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ministarstvo rudarstva i energetike prepoznaje značaj informacionih sistema i novih tehnologija, poručuje ministarka Đedović Handanović

  • 0
Dubravka Đedović Handanović Foto: Tanjug/MRE/Ana Paunković

Elektroprivreda Srbije je prva deponovala izvorni kod poslovnih IT sistema u Državnom data centru u Kragujevcu, a ugovor je potpisan u prisustvu ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović Handanović.

Potpisani su prvi ugovori o deponovanju izvornog softverskog koda ključnih poslovnih IT sistema Elektroprivrede Srbije u Državnom data centru u Kragujevcu.

- EPS je prva državna kompanija, ali ne samo kompanija, već i institucija koja deponuje sigurnosnu kopiju kritičnih informacionih sistema u Državnom Data centru. Na ovaj način EPS će imati najviši nivo zaštite kritične informacione strukture, softvera koji su od vitalnog interesa za rad kompanije, što za građane i privredu znači dodatnu sigurnost usluga koje EPS pruža svojim kupcima - rekla je ministarka Đedović Handanović.

Dodala je da Ministarstvo rudarstva i energetike prepoznaje značaj informacionih sistema i novih tehnologija na koje se sve više oslanjaju i proizvodnja i celokupno poslovanje energetskog sektora Srbije.

- Ova praksa može i mora da se primeni, kako u ostatku energetskog sektora, tako i u ostalim sektorima koji su deo kritične infrastrukture Republike Srbije - naglasila je ministarka.

Kako je navela, cilj je da institucije Srbije sarađuju i da se jača informaciona sigurnost, a Elektroprivreda Srbije, prema njenom mišljenju to sada radi na najboljem mestu.

EPS je potpisao ugovore sa kompanijama Fadata i Energosoft, kao i sa Državnim data centrom.

Ugovore o deponovanju kodova softvera koje u svom sistemu koristi EPS potpisali su direktor Data Cloud Technology Kragujevac Danilo Savić, generalni direktor EPS AD Dušan Živković, izvršna direktorka firme Fadata Beograd Nataša Zorić Kolaro i direktorka kompanije Energosoft ITSS Beograd Jovanka Glavinić.

Svečanom potpisivanju prisustvovao je i direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović.

On je naveo da se izvorni kod ovih sistema čuva u zaštićenom i bezbednom okruženju, u skladu sa najvišim standardima i propisanim politikama.

- Čuvanje koda doprinosi osiguranju kontinuiteta poslovanja i zaštiti od rizika od dobavljača, omogućavajući pristup ključnim softverskim resursima u slučaju nepredviđenih okolnosti - rekao je Jovanović.

Dodao je da je Državni data centar u Kragujevcu prvi u istočnoj i jugoistočnoj Evropi sa sertifikatom EN 50600 za klasu 4, što je dokaz da je data centar izgrađen po najvišim standardima i da posluje na najvišem nivou bezbednosti u slučaju rizika, zbog čega predstavlja najsigurnije mesto za čuvanje podataka u ovom delu Evrope.

Generalni direktor EPS AD Dušan Živković istakao je da na ovaj način kompanija ide korak dalje u osiguranju stabilnog i sigurnog snabdevanja električnom energijom i poručio da EPS želi da bude lider na tržištu i u procesu digitalizacije.

- Deponovanjem izvornog softverskog koda ključnih sistema, garantujemo da ćemo, u slučaju bilo kakvih promena ili izazova, imati pristup tehnologiji koja obezbeđuje kontinuitet usluga. EPS će nastaviti da ulaže u bezbednost i stabilnost svih svojih sistema, kako proizvodnih tako i poslovnih informaciono-upravljačkih sistema - rekao je Živković.

Državni DATA centar u Kragujevcu otvoren je u decembru 2020. godine i predstavlja najsavremeniji objekat ovog tipa u regionu, namenjen čuvanju podataka i opreme. O sigurnosti i važnosti ovog objekta svedoči činjenica da svoje podatke, osim državnih institucija Srbije, ovde čuvaju i neke od najvećih svetskih kompanija - IBM, Oracle, Huavei…

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Video: Kada se spoje snovi i vizija nastaju velike stvari: Prince Aviation otvorio najmoderniji hangar

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>