• 1

Srbi u pečalbi žive 11 godina - najviše odlaze u Austriju, najduže se zadrže u Francuskoj

Prosečno građani Srbije u inostranstvu ostanu da borave i rade 11 godina, a na čelu liste po dužini boravka je Francuska gde se prosečno ostaje 14 godina

  • 1

Iz Srbije građani najviše odlaze da žive i rade u Austriju a najduže se na radu u inostranstvu zadržavaju u Francuskoj, Švajcarskoj i Nemačkoj, konstatovano je u zajedničkom saopštenju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) i Dunavskog transnacionalnog programa (DTP).

Srbija je tradicionalno emigracionog područje iz kojeg kontinuirano od početka 90-tih godina odlaze mladi a najčesća zemlja destinacije je Austrija koja je pretekla ranije dominantnu Nemačku, konstatuje se u saopštenju.

Prosečno građani Srbije u inostranstvu ostanu da borave i rade 11 godina, a na čelu liste po dužini boravka je Francuska gde se prosečno ostaje 14 godina, Švajcarska i Nemačka po 12,8 godina, dok se u Austriji prosečno ostaje 12,4 godine, navodi se u saopštenju.

Kada su prekookeanske destinacije u pitanju najduže se prosečno ostaje u Australiji - 12,1 godinu, Kanadi - 10,4 godine i SAD - 8,6 godina.

Od početka ove godine radi „Koordinaciono telo za praćenje tokova ekonomskih migracija u Republici Srbiji" koje je osnovala Vlada Republike Srbije i gde su predstavnici više ministarstava, poslodavaca, sindikata i Srpske akademije nauka i umetnosti.

Na radu odnosno boravku u inostranstvu prema podacima popisa iz 2011. godine bilo je 313.411 lica a sledeći popis stanovništva je 2021. godine.

U projekat Unapređenje institucionalnih kapaciteta i pospešivanje saradnje radi suočavanja i postupanja u skladu sa uticajima transnacionalnih migracija mladih koji je finansiran iz EU učestvuje 19 partnerskih institucija, zavodi za statistiku, naučni instituti, univerziteti i lokalne samouprave iz Austrije, Nemačke, Mađarske, Srbije, Slovenije, Slovačke, Bugarske i Rumunije.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sudija

    Kakve izmisljotine. Niko se ne vraca samo novi odlaze.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke