• 24

Naopako vreme? Fizikalci zarađuju više od direktora, sezonci na Jadranu uzmu 14 evra za sat

Radna snaga u Hrvatskoj i dalje hronično nedostaje

  • 24

Gužve na šalterima policijskih stanica na kojima se predaju zahtevi za dozvole za rad za državljane van Evropske unije i dalje ne opadaju. Radne snage na hrvatskoj obali Jadrana i dalje hronično nedostaje.

Hrvati otkrili sve o zapošljavanju radnika iz Srbije: Najmanja plata 1.000 evra, obezbeđeni smeštaj i hrana

To se može videti pre svega u kvalitetu usluge u ugostiteljskim objektima gde desetine stolova poslužuje jedan konobar, gde se na piće čeka i po pola sata, pa čak i u načinu ophođenja nedovoljno edukovanog kadra, a turistička sezona praktično nije ni počela.

Ugostiteljski objekti i dalje masovno traže konobare, vlasnici turističkih apartmana u potrazi su za čistačicama, neki kažu da je vrtlara za održavanje dvorišta nemoguće naći, a upravo takva situacija na tržištu rada znatno je podigla cene navedenih usluga.

Prošle godine na nekim hrvatskim ostrvima plate čistačica, koje su održavale nekoliko apartmana, su dosezale i do 10.000 kuna (oko 1.300 eura), a prema oglasu objavljenom na jednom internet portalu, cena te usluge na hrvatskoj rivijeri ovo leto iznosi 700 eura u kunama. Tolika je u oglasu ponuđena plata za održavanje apartmana u Opatiji i Ičićima.

dalmacija, dubrovnik, hrvatska, plaza, more Foto: Pixabay

Cena sata čišćenja apartmana na Opatijskoj rivijeri iznosi od nekih 65 do 75 kuna (oko 9 eura), a prema informacijama s terena, ona se u Dubrovniku popela na 100 kuna po satu, ili 13,5 evra.

Cena fizičkog rada premašila je cenu većine intelektualnih usluga i zato oni koji su se godinama školovali i završavali fakultete s pravom govore o tom haosu na tržištu rada na kojem fizikalci zarađuju znatno više, a stručnost i obrazovanje nije cenjeno, odnosno potpuno je neadekvatno plaćeno.

Vlasnici apartmana na Opatijskoj rivijeri za čišćenje apartmana i kuća za odmor po satu plaćaju najčešće oko 9,5 evra. Navode da bi taj iznos u sezoni mogao i porasti, s obzirom na to da radne snage nema dovoljno.

- Plaćamo 70 kuna po satu za čišćenje kuće za odmor i u ovom smo trenutku srećni jer je sada postalo nemoguće naći ikoga za pomoć pa čak i da se ponudi veći iznos - rekla je žena koja izdaje apartmane iz Mošćeničke Drage, a njene reči potvrdila je i privatna ugostiteljka iz Opatije, rekavši da ona uslugu čišćenja plaća 65 kuna po satu i da vrtlara za održavanje dvorišta još nije uspela da nađe, dodavši da se njihove cene usluga “penju u nebesa”.

(Telegraf Biznis/investitor.me)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vodolijax

    13. jun 2019 | 11:51

    I treba fizikalci da zarađuj više para, direktori samo lade jaja .

  • Pare

    13. jun 2019 | 11:27

    Pa sta nek idu direktori u fizikalce.

  • 937

    13. jun 2019 | 11:21

    Zasto naopako, zbog tog degradiranja radnika smo postali kompleksaska zemlja gde svi hoce da budu direktori i menadzeri a niko nece da bude radnik! Kako stoje stvari radnici ce u buducnosti debelo naplacivati svoje usluge...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>