• 10
 ≫ 

Čovek koji je vratio Filu iz mrtvih, sada je milijarder: Patike digle akcije u nebo, nule se nižu

 ≫ 

Ogromne patike danas su neprolazni modni detalj među mlađom populacijom

  • 10

Oni su nezgrapne, "tatine patike" koje su devedesetih bile poznate kao cipele koje su progutale kita, ali danas, postale su omiljene.

Fasciniranost milenijalaca retro obućom vratila je Filu iz mrtvih, ali i dodatno obogatila njenog vlasnika.

Gene Yoon, prema procenama, "težak" je sada oko 830 miliona dolara (1,19 milijardi dolara) zahvaljujući udelu u Fila Koreji.

On je najzaslužniji i što je Fila oživela, odnosno njegov potez da vrati legendarne proizvode iz devedesetih, namerno ciljajući mlađu populaciju. Njihove patike Disruptor 2 bile su među najpopularnijim ženskim patikama prošle godine, a samo od januara je prodato više od 10 miliona pari.

Yoon (73) ne želi ovih dana u medije. Jednim lokalnim novinama u Južnoj Koreji je pre dve godine rekao da je Fila za njega više od sportskog brenda.

- To je više kao dete koje sam dobio u kasnim četrdesetim - rekao je.

Fili su pomogle i slavne ličnosti koje nose patike - američki model Kendal Džener i pevačica Rijana su nosile njihove modele i to one koji nisu bili preskupi.

Gene Yoon, Fila

Foto: Profimedia/Newscom

Akcije kompanije porasle su 400 odsto od početka prošle godine, povećavajući svoju tržišnu vrednost na 4,3 milijarde dolara. Yoon i njegova porodica poseduju oko 20% kompanije.

On je, nakon što je završio koledž u tridesetim godinama, započeo da radi u Fili 1991. godine kao šef poslovanja u Južnoj Koreji, zarađujući godišnje 1,5 miliona dolara. Polako je gradio karijeru i prisustvovo prodaji kompanije.

Nejgova životna priča nije bila nimalo laka. Majka mu je umrla od tifusa. Otac od raka. Zbog toga je želeo da bude doktor, ali nije uspeo da se upiše u medicinsku školu iako je pokušavao tri puta. Završio je političke nauke.

Godinama posle, uspeva da ubedi Filu da pravi patike u Koreji, posle toga su ga molili da vodi posao odatle.

Fila danas posluje u više od 70 zemalja. Brend doživljava brz rast na tržištima kao što je Kina, gde Fila Koreja ima 15 odsto udela u zajedničkom ulaganju s Anta Sports Products.

Yoon je jednom rekao da bi voleo da ga pamte po tome što je naporno radio, a ne da ga ocenjuju po tome koliko ima na računu.

- Gomilanje bogatstva koje nije moralno opravdano nema smisla - rekao je jednom južnokorejskom listu.

- Moramo da se osvrnemo na to kako smo napravili naše bogatstvo -

VIDEO: Zanimljive činjenice koje niste znali o bankomatima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Biznis

    26. jun 2019 | 22:47

    Razlog zbog cega se vratilo je to sto su u poslednje 2-3 godine u modi postale ponovo glomazne iliti "chunky" patike a taj trend diktiraju uglavnom luksuzni brendovi i naravno Fila je mnogo jeftinija variacija toga jer su videli priliku da vrate ono sto su nekada proizvodili jer je sad tako nesto ponovo u modi. A i generalno vecina brendova iz 90tih su se ponovo vratile u modu. Kao npr Champion.

  • Pera

    26. jun 2019 | 22:40

    FILA papuče ❤

  • ja

    26. jun 2019 | 22:13

    kao klinac nosio sam samo filine patike,crne duboke fila patike,eeee...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>