• 0

Nezaposleni u Srbiji ne žele da rade ove poslove: Tekstilstvo i kožarstvo prvi na listi

Ne zanima ih previše ni rad u oblasti poljoprivrede, proizvodnje i prerade hrane, šumarstva i obrade drveta

  • 0

Nezaposleni sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) najčešće nisu zainteresovani za poslove u oblasti tekstilstva i kožarstva, mašinstva i obrade metala.

Prema navodima lista, ne zanima ih previše ni rad u oblasti poljoprivrede, proizvodnje i prerade hrane, šumarstva i obrade drveta.

U NSZ ipak otkrivaju, prenosi list, da podaci o ponuđenim uslovima rada od strana poslodavaca mogu da predstavljaju konkretne činjenice i osnov za opravdano odbijanje ponuđenog zanimanja.

Ponude odbijaju zbog plata nižih od proseka za te poslove na regionalnom nivou, uslova rada koji su ispod standarda za zanimanje, neplaćenih doprinosa ili prekovremenog rada, neredovnih isplata, udaljenosti radnog mesta.

Setva, polje, radovi, poljoprivreda, njiva

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Smeta im, kako se navodi, i kada postoji opasnost od povređivanja, profesionalnih ili drugih vrsta oboljenja, rada na visini, pod vodom ili zemljom...

Postoje i slučajevi kada nezaposleni odbijaju ponude bez opravdanog razloga, pa je brisanje sa evidencije moguće zbog nepridržavanja zakonskih odredbi o obavezama nezaposlenih.

Na taj način u junu ove godine je 13.338 nezaposlenih izbrisano sa biroa rada.

Od tog broja, 12.041 neopravdano se nije javio ili odazvao pozivu NSZ, zbog čega su izbrisani na određeni rok, 1.145 nije se odazvalo na individualni razgovor sa savetnicima NSZ...

Oni koji su brisani sa biroa imaju pravo opet da se uvedu u evidenciju po isteku šest meseci od dana prestanka vođenja evidencije. Izuzetno, ukoliko je korisnik novčane naknade izbrisan jer je obavljao rad bez zaključenog ugovora, to pravo ponovo stiče po isteku roka od devet meseci.

(Telegraf Biznis / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari