• 6
 ≫ 

Došla iz Indije na Balkan da bere paradajz: "Ovo je lep i dobro plaćen posao, kod nas su plate male"

 ≫ 

Angažovane su u specijalne agencije

  • 6

Nedostatak radne snage sve više pogađa Hrvatsku, a mnogi poslodavci se žale da ne mogu da nađu radnike naročito tokom sezone i posežu za uvoznom radnom snagom, prenose hrvatski mediji.

Radnica iz Indije Timapur, koja je posao našla kao beračica paradajza, kaže da joj ustajanje u četiri ujutro nije problem i da je došla u Hrvatsku, jer je htela da radi.

- Ovo je lep i dobro plaćen posao, a u Indiji su male plate - kaže Timapur.

Uskoro će trećina, od oko 80 zaposlenih u proizvodnji paradajza u kojoj Timapur radi, takođe biti iz dalekih zemalja.

U firmi u kojoj Indijka radi kažu da nisu mogli da na domaćem tržištu nađu radnu snagu tako da su ove godine morali da angažuju specijalizirane agencije koje su im pomogle u pronalasku strane radne snage.

I u drugim delatnostima je slicno, pa su tako pojedni radnici došli iz Filipina u Šibenik.

- Radila sam u Dubaiju, ali su me interesirale evropske države i ovde mi je bilo najlakše da dođem - kaže radnica sa Flipina Elovel Lego, a njen kolega Vijlam Altura navodi da je došao prošle godine kako bi pomogao svojoj deci koja žive na Filipinima.

Potražnja za radnom snagom sve je veća, uvozne kvote su ispunjene, a u jednoj agenciji za zapošljavanje kažu da je nedostatak radnika ne samo u građevinarstvu i ugostiteljstvu, već i za poslove zemljoradnje i stočarstva, a da nedostaju radnici za gotovo sva zanimanja.

Samo u ugostiteljstvu nedostaje još oko 1.500 radnika, a dogodine bi taj broj mogao biti i veći. U sektoru građevine manjak radne snage itekako se oseti, a poslodavci već sada upozoravaju da će im nedostajati više desetina hiljada radnika.

Iz Hrvatske građevinske komore podsećaju da je problem manjka radnika i demografsko pitanje.

Uvoznih kvota za graditeljstvo ostalo je samo oko 500, a manjak radnika u tom sektoru i te kako će uticati na ugovaranje novih poslova i poštovanje rokova.

VIDEO: Urnebesan skeč Kruševac geta o paradajz turistima

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • k17

    12. avgust 2019 | 10:43

    za ovo neko treba da zavrsi u zatvoru...umesto da se nadnice povecaju jer je ponuda poslova velika a radnici ne zele da rade za mizeriju...oni ih odrzavaju na mizernom nivou dovodjenjem novih bednika...i kao...pa niko ti ne brani da beres za mizeriju kao sto oni rade...sta se bunis...beri ti za mizeriju...ti si rasista i ksenofob...svaka cast Srbi...dozvolili ste da vam propagiraju po portalima zamenu stanovnistva...inace...evo rekonstrukciju kraljice marije rade indijci...SVAKA CAST...posle se bunimo sto nestajemo...

  • Nebitno

    12. avgust 2019 | 09:57

    A sta u srb kao veca plata zato i nestaju nasi ljudi za boljim zivotom pa dolaze samo oni koji nisu culi kakve su stvarne Plate.

  • Jovan Ktć

    12. avgust 2019 | 13:46

    Došla je u Hrvatsku a ne u Srbiju. Čitajte tekst.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>