• 2
 ≫ 

Moira Gilchrist za Telegraf Biznis: Kako je jedna naučnica iz medicine prešla u svet duvana

 ≫ 

Kada slušate Mojru imate utisak da je ta žena pravi zagovornik vizije kompanije u kojoj danas radi. Ne možete da budete nemi na njene poruke, argumente i činjenice koje iznosi. Nateraće vas da se bar zamislite. Ona je naučnica koja radi u duvanskom gigantu i zagovara budućnost bez duvanskog dima. Da, dobro ste pročitali

  • 2
Moira Gilchirt

Foto: Privatna arhiva

Moira Gilchrist, škotska naučnica koja je u Philip Morris (PMI) prešla iz farmaceutske industrije, došla je još 2004. godine u Odeljenje za istraživanja i razvoj ove kompanije i učestvovala je u stvaranju uređajaja IQOS - koji zagreva, a ne sagoreva duvan.

Pošto visoke cene ili ograničenja upotrebe nisu dovele do značajnog smanjenja broja pušača, tehnološke inovacije su omogućile alternativan vid suočavanja sa ovom štetnom navikom, a upravo PMI već godinama hrabro predvodi duvansku industriju u promenama koje mogu da dovedu do potpuno nove percepcije korišćenja duvanskih proizvoda.

Mojra je imala tu veliku ulogu. Ona, kako je često opisuju, rešava probleme, zagovornik je promena, veruje u nauku. I prestala je da puši. Upravo tu u svetu cigareta.

Intervju Mojra

Foto: Privatna arhiva

Sa Mojrom smo se upoznali u Nojšatelu gde je govorila na konferenciji Technovation u organizaciji PMI.

Za Telegraf Biznis ekskluzivno govori o rešenjima na kojima rade da bi stvorili svet bez duvanskog dima, važnosti podizanja svesti o štetnosti cigareta, alternativama ali i kako je jedan PMI uspeo da nagovori naučnicu iz oblasti medicine da pređe u njihov tabor.

  • Neobično je da jedan naučnik promeni polje istraživanja. Kako ste se iz “fabrike lekova” obreli u duvanskoj industriji?
  •  

 

- Radila sam kao naučnik na razvoju antikancerogenih lekova. Mislila sam da će moj poziv biti nešto što će spasiti svet. Godinama. Jednog dana, dobila sam neposredan poziv iz Filip Morisa, zapravo to se desilo tokom jednog razgovora kada mi je rečeno: "Ti moraš da dođeš u PMI i radiš za nas".

U tom trenutku nisam znala ni šta tačno znači skraćenica PMI. Istraživala sam, videla da prave "Marlboro" i pomislila: "Ok, ovo mi je već poznato", ali onda sam tek postala zbunjena jer sam se pitala: "Čekaj, zašto oni žele da pričaju sa mnom? Ja sam farmaceut"...

Otišla sam na sastanak, da bar čujem o čemu se radi i još uvek se sećam šoka zbog onoga što sam tada čula.

  • Šta je vas je toliko šokiralo?
  •  

 

- Nisam mogla da verujem da imaju ambiciju da naprave proizvod koji će biti bolji za pušače. Nisam mogla ni da zamislim šta bi to moglo da bude, i kako bi taj proizvod mogao da izgleda. Želeli su da se promene i shvatili su da im trebaju nove veštine i ljudi, oni koji brinu o zdravlju. Zaintgriralo me. Pristala sam.

moira gilchrist

Foto: Privatna arhiva

  • Kako su počele te, ne samo vaše lične nego i promene u kompaniji?
  •  

 

- Radili smo dugo na projektu na kom sam u to vreme bila konsultant.. Osmišljavali smo strategiju, ciljeve, sposobnosti, ali i detalje oko proizvoda. Sve od sadržaja do dizajna. Sve kako bismo bili spremni da lansiramo alternativni proizvod.  Jasno je bilo da nije rešenje da PMI jednostavno prestane da prodaje cigarete, već da se pozabavi osnovama. Sviđalo se to nekome ili ne, na planeti je milijardu onih koji kupuju cigarete svaki dan.

Na kraju projekta, čelnik PMI mi je rekao da on više nije osoba koja može da nastavi to da radi i ponudio mi da potpuno pređem kod njih. Bila je to velika odluka. Pitala sam se da li stvarno to radim, da li želim...

Pridružila sam im se na samom početku transformativnog puta, i drago mi je što jesam. Od samog početka osetila sam odlučnost kompanije da utiče na trajne pozitivne promene na živote svojih potrošača i u celokupnoj industriji.

  • Vi ste bili "zakleti" pušač, i počeli ste da radite sa cigaretama, što je možda za neke posao snova, kako je moguće onda da ne samo da ste počeli da konzumirate cigarete više, nego ste prestali da pušite, potpuno?
  •  

 

- Da, bila sam strastveni pušač. Uživala sam u cigaretama, zaista. Nisam imala nameru da prestanem, iako sam, priznajem, pokušavala nekoliko puta, ali nisam uspela. U PMI sam počela da razmišljam da, ako novi proizvod može da pomogne milijardi ljudi, možda može i meni. Prestala sam da pušim. 2016. godine sam već bila korisnik IQOS sa najdužim stažom.

Intervju Mojra

Foto: Privatna arhiva

  • Sami ste rekli da prelazak u duvansku industriju sa pozicije kakva je bila vaša nije bila laka odluka. Pretpostavljam da je osim vas bilo još iznenađenih?
  •  

 

- Da. U početku je bilo jako teško objasniti porodici, prijateljima i kolegama zašto sam to uradila. Posebno jer se projekat odvijao u tajnosti, odnosno nismo smeli ništa o tome da objavimo. Sve je bilo tajno do 2011. godine.

Postepeno, kako smo otkrivali na čemu radimo, da se oslanjamo na nauku i da imamo dobre rezultate, počeli smo već da osećamo podršku oko toga što radimo. Onda bude tu i tamo neki pozitivan komentar od bližnjih: "Aaaa, sada shvatam..."

Konačno, počeli smo i svetu da predstavljamo šta mi to zapravo radimo i sve je dobijalo više smisla i podrške i od onih koji su u početku bili zbunjeni.

Intervju Mojra

Foto: Privatna arhiva

  • A danas?
  •  

 

- Generalno imam podršku, ali ostalo je onih hladnih. Onih koji su protiv duvana, pušača. Čini mi se da oni nikada neće potpuno da podrže ovu transformaciju. Mislim da ljudi ipak žele da čuju koja im se alternativa nudi, zato bi trebalo ostaviti po strani ideologije i dati ljudima izbor.

  • Kada vas neko ko je laik pita šta je to zapravo što nudite, šta kažete?
  •  

 

-  Da nudimo alternativu, i to onu koja je potencijalno manje štetna za korisnika. Postoji mnogo prednosti zbog kojih pušači prepoznaju ono što mi nazivamo higijenskim prednostima - nema pepela, dima, vaši prsti, vaša kosa se više ne osećaju na duvan. Za mene lično je to bilo veoma važno, jer sam mrzela taj miris. Svaki pušač je zasebna individua i svako od njih bi trebalo da nađe svoje razloge zašto bi prešao na alternative.

IQOS je samo jedan od četiri platforme koje smo razvili, jer smo bili svesni da jedan proizvod ne može da odgovara svim pušačima. Ono što znamo iz naših naučnih istraživanja je da, na primer, korišćenje IQOS-a u zatvorenim prostorijama ne utiče negativno na kvalitet vazduha. Možete nešto da osetite, ali to nema negativan uticaj.

  • A kada biste pričali o najvećim izazovima, šta biste rekli?
  •  

 

- Želimo da uverimo ljude da postoje bolje alternative od toga da nastavimo da koristimo cigarete i želimo da odrasli pušači znaju o njima. Međutim, mnogim pušačima uskraćuje se mogućnost da imaju informacije o drugim alternativama i da im pristupe.

Mojra

Foto: Privatna arhiva

Dalje, najveći izazov s kojim se u PMI susrećemo u komunikaciji sa pušačima je regulacija. Inovacije se kreću mnogo bržim tempom od propisa. Većina važećih propisa o duvanu širom sveta nikada nije predviđala da mogu postojati alternative za punjenje cigareta. Sada radimo na tome.

  • To spada u vaše dugoročne planove?
  •  

 

- Da. To i želja da dovedemo IQOS na što više tržišta. Na to smo u kompaniji vrlo fokusirani, a tu je Japan koji je takođe veliko tržište.

  • Niste umorni?
  •  

 

- Nisam. Volim svoj posao i drago mi je što sam deo svega ovoga.

  • Šta biste onda meni, koja sam nepušač, rekli kada biste me videli da kupujem ovde IQOS?
  •  

 

- Da ste doneli već najbolji mogući izbor a to je da ne pušite. Srećna sam zbog vas, volela bih da mogu to za sebe da kažem (smeh). IQOS nije namenjen osobama koje nisu nikada pušile, kao ni osobama koje su u potpunosti ostavile duvanske proizvode i nikotin.

(Vesna Bjelić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>