• 2

Japanske kompanije zabranile ženama da nose naočare - "izgledaju hladno"

Nekoliko japanskih medija prenelo je da su pojedine kompanije donele odluku o zabrani naočara za ženske radnice i to iz različitih razloga. Među njima je i to da na primer asistentkinje za kupovinu, ako ih nose, izgledaju prilično hladno

  • 2

Nošenje naočara na poslu postalo je emotivno pitanje u Japanu. Naime, prema izveštajima pojedinih medija, u Japanu su neke firme zabranile svojim radnicama da nose naočare jer sa njima "izgledaju hladno". Odluka je naravno izazvala mnoštvo kritika.

Nekoliko japanskih medija prenelo je da su pojedine kompanije donele odluku o zabrani naočara za ženske radnice i to iz različitih razloga. Među njima je i to da na primer asistentkinje za kupovinu, ako ih nose, izgledaju prilično hladno.

TV stanica "Nipon" i "Biznis insajder" su među medijima koji su prvi izvestili o ovom problemu. Razlozi za donošenje ovakve odluke kreću se od bezbedonosnih kao na primer za radnice u avio-industriji, ili za žene koje rade sa šminkom.

Već nekoliko dana na društvenim mrežama u Japanu popularan je haštag "naočare su zabranjene"

- Razlozi zbog kojih žene ne bi trebalo da nose naočare zaista nemaju nikakvog smisla. Sve je o polu, prilično je diskriminirajuće - rekla je Kumiko Nemoto, profesorka sociologije na Univerzitetu Kjoto.

Dodala je i da ovi navodi oslikavaju "stari, tradicionali Japan i način na koji je on razmišljao".

- Nije stvar u tome kako žene rade svoj posao. Kompanija... ceni pojavu žene na osnovu toga da li su ženstvene, a to je suprotno od onoga ko nosi naočare - rekla je ona.

Glumica i spisateljica Jumi Išikava pokrenula je peticiju u kojoj poziva Japan da zaustavi ovakav "dres kod".

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sirogoj

    11. novembar 2019 | 10:02

    Čuj, izgledaju hladno?! Oni nikad nisu gledali Lizu En i Miju Kalifu, očigledno..

  • Kalimera

    16. novembar 2019 | 10:00

    Stvarno svasta. Sta cu cuti i videti od Japanaca. Izracunali su i da pusaci godisnje potrose 6 dana na cigaret pauze,zato nepusaci dobijaju 6 dana slobodnih. E tu im skidam kapu,kao nepusac. Pusaci,pucajte minusima,sta da radim

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>