• 42
 ≫ 

Da li je teže raditi u državnom ili privatnom sektoru? Čuli smo zaista neverovatne odgovore

 ≫ 

Nedavno postavljeno pitanje o kliznom radnom vremenu odvelo nas je pred građane Beograda koji imaju vrlo interesantan stav kada je u pitanju pogled na rad u javnom sektoru ili kod privatnika

  • 42
Drzavni posao VS Privatni posao

Ilustracija: Nikola Jovanović

Danas, kada je vreme neprocenjivi resurs i jedan od najcenjenijih termina, bilo kakva njegova ušteda je blago. Radno vreme na poslu je posebna kategorija, a sve glasnije su polemike oko njegovog skraćenja i razloga "za" i "protiv".

Možda je uvođenje fleksibilnog radnog vremena prvi korak dobre prakse. A tu dilemu je dodatno pojačao Majkrosoft koji je skratio radnu nedelju i uspeo da poveća produkivnost.

Analize velikih svetskih kompanija i njihovih sektora za ljudske resurse, takođe pokazuju da su time zaposleni dosta produktivniji i srećniji.

U Srbiji je prvo povuklo nogu Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a resorni ministar najavio je da će njegovo ministarstvo predložiti svim državnim organima uvođenje felksibilnog radnog vremena.

Međutim, to u ovom slučaju znači ne kraće, nego klizno radno vreme, odnosno radnici mogu raditi najranije od sedam ili najkasnije devet sati, i na taj način rasporediti svoje osmočasovno radno vreme.

Naša privreda još nije spremna na ovaj korak, ali su incijative potrebne kako državnom tako i privatnom sektoru, o čemu ste i sami posvedočili svojim komentarima.

Dokazali ste još jednom, takođe, da je mnogo privlačnije raditi na državnim jaslama, nego kod privatnika, a to ste nam i obrazložili.

Vest da će državni činovnici moći da biraju da li će na posao doći u 7 ili 9 izazvala je dosta komentara, ali i podelila naše čitaoce. Međutim, preovladava mišljenje da je raditi za privatnika "ravno robiji".

klizno radno vreme

Foto: Telegraf.rs

Bilo je tu i konstruktivnih predloga, kao na primer, kojim institucijama je potrebna regulacija broja radnih sati, i uopšte poslovanja:

klizno radno vreme

Foto: Telegraf.rs

Ali i kako bi trebalo raditi vikendom:

klizno radno vreme

Foto: Telegraf.rs

Opet mnogo onih koji rade toliko da izazivaju čuđenje i nevericu kod drugih:

klizno radno vreme

Foto: Telegraf.rs

Naravno, ni ovde rasprava nije prošla bez teoretičara zavera, pa su tako pojedinci mišljenja da je sve ovo osmišljeno sa nekim drugim ciljem, koji nema veze direktno za kancelarijom. I kako to obično biva, našao se i neko ko je odgovorio objašnjem situacije.

klizno radno vreme

Foto: Telegraf.rs

Sve ovo otvorilo je ono večito pitanje: Da li je lakše raditi u privatnom ili državnom sektoru?

Mi smo pitali Beograđane čija je plata "krvavija" i evo šta su odgovorili:

Većina sagovornika je rekla da je teže raditi u privatnom i naveli su kao razloge sledeće:

- Pa mislim da je teže u privatnom, u državnom dobijete pre i godišnji odmor i bolovanje i svaki praznik je slobodan - rekla je jedna žena.

- Iskreno u privatnom jer više očekuju od tebe. U državnom znači imaš neke zadate ciljeve i rokove koje nisi toliko obavezan da završiš, a u privatnom sektoru si bukvalno primoran na sve -  dodala je jedna studentkinja.

- Kod države ne odgovaraš ni za šta, čak se i pokrivaju greške i može da se promeni radno mesto, a bez ikakvih posledica. A u privatnom nemaš uslova za greške definitivno - zaključio je jedan građanin, očigledno sa iskustvom u oba sektora.

Samo je jedan mladić rekao da je teže u državnom sektoru i naveo je ovaj razlog:

- U državnom sektoru, zato što su sve ograničene mogućnosti - dodao je jedan mladić.

Napišite nam u komentarima ispod da li je vama teže da radite u državnoj firmi ili kod privatnika.

Video: Radna nedelja od 4 dana - prednosti i mane

(Telegraf Biznis/V.B)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rastko

    14. novembar 2019 | 10:10

    Moj predlog je da radno vreme bude jos kliznije po moguctstvu da to mere bude klizno da radici ni do svog radnog mesta za 8 sati ne mogu da dodju.

  • Rastko

    14. novembar 2019 | 10:12

    Ako mogu se klizam barem do 10-12 sati pa posle da odradim preostala 3- 4 sata bilo bi mi lakse i bio bi daleko srecniji a ovako jok.

  • Rastko

    14. novembar 2019 | 09:36

    NIKO nece da radi niti postavljaci raznoraznih pitanja niti oni koji na njih dokoni odgovaraju tako da je bas svima vama od prvog do poslednjeg bas lako.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>