• 5

Stopa nezaposlenosti mladih manja za 10%, ali kako ih zadržati ovde?

Posebna pažnja je posvećena mladima iz osetljivih grupa, koji, na primer, žive na selu, dugo su bez posla, bez odgovarajućeg obrazovanja...

  • 5
mladi posao

Foto: Pixabay

Programi za zapošljavanje mladih koje je Vlada Srbije sprovodila od 2015. godine u saradnji sa partnerima iz Nemačke i Švajcarske doprineli su da od te do 2018. godine stopa nezaposlenosti mladih padne za 10 odsto.

To je na današnjoj konferenciji "Dijalog za mlade", a povodom predstavljanja rezultata tih programa, kazala državna sekretarka u Ministarstvu za rad Bojana Stanić i dodala da se Srbija može pohvaliti najnižom stopom nezaposlenosti u poslednjih nekoliko godina, a koja iznosi 10,3 odsto.

- Programe koje sprovodimo zajedno sa našim partnerima iz Nemačke i Švajcarske započeti su u oktobru 2015. godine. S obzirom da su ti programi okrenuti mladima, moram da se pohvalim i kažem da je stopa nezaposlenosti 2015. godine, kada su u pitanju mladi, iznosila 34,5 odsto, a da je 2018. iznosila 24,5 odsto. Možemo da kažemo da su ti programi doprineli smanjenju nezaposlenosti mladih - rekla je Stanić novinarima.

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib kaže da je zahvaljujući programima koje su poslednjih godina sprovodile Nemačka i Švajcarska razvojna saradnja više hiljada mladih u Srbiji profitiralo.

Prema njegovim rečima, programi su fokusirani na mlade da se zaposle ili pokrenu svoj biznis, a posebna pažnja je posvećena mladima iz osetljivih grupa, koji, na primer, žive na selu, dugo su bez posla, bez odgovarajućeg obrazovanja, sa invaliditetom, mladi Romi.

Naime, kroz nemačke programe za zapošljavanje mladih u Srbiji 437 mladih pčelara i povrtara su pokrenuli ili proširili svoje poslovanje, sedam socijalnih preduzeća koja se bave proizvodnjom hrane zaposlili su mlade iz ranjivih grupa, 32 učenika završnih godina srednjih poljoprivrednih škola iz šest opština razvijaju svoje prve poslovne ideje, 12 mladih je pokrenulo organsku proizvodnju...

posao, porodica

Foto: Pixabay

Šib je upitan da prokomentariše šta Vlada Srbije može da učini kako bi zaustavila svakodnevne migracije mladih u zapadne zemlje, on odgovara da je izvesno da veliki broj državljana Srbije napušta zemlju i odlazi u Nemačku, Austriju ili Švajcarsku i dodao da s jedne strane ne treba ih zaustavljati da stiču znanja i iskustva u drugim zemljama, a sa druge strane da im treba dati perspektivu da se vrate i primene to znanje u Srbiji.

Šib je naveo i da Nemačka kroz nemačko-srpsku razvojnu saradnju mladima u Srbiji pruža priliku da ostanu u zemlji podržavanjem programa u oblasti zapošljavanja, ali i otvaranjem nemačkih preduzeća.

- Podržavamo nemačke privrednike i preduzeća da se nastane u Srbiji i da uspešno posluju ovde. Od početka 2000. godine nemačke kompanije otvorile su 60.000 radnih mesta u Srbiji, a taj trend se nastavlja i dalje se preduzeća iz Nemačke nastanjuju ovde - rekao je Šib.

Ambasador Švajcarske u Srbiji Filip Ge kaže da ta zemlja podržava i da će nastaviti da podržava programe srpske vlade i lokalnih samouprava da kroz dualno obrazovanje olakšaju put mladima do zaposlenja.

- U Srbiji realizujemo program koji se zove "E2E - Znanjem do posla", i drago mi je što radimo zajedno sa Vladom Srbije i lokalnim samoupravama - rekao je Ge.

Naime, kroz taj program 1.058 polaznika je završilo obuku na radnom mestu, 350 mladih iz kategorije teže zapošljivih je dobilo neku vrstu profesionalne podrške, a više od 60 odsto polaznika je zaposleno.

Projekat "E2E" je trajao od 2015. do 2019. godine, učešće Srbije iznosilo je 6,5 miliona evra, a učešće Švajcarske sedam miliona evra.

Državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta Darko Stanić rekao je da država pokušava kroz različite projekte da zadrži mlade u Srbiji, jer se to, navodi, identifikuje kao jedan od gorućih prolema naše zemlje.

Navodi da formalno obrazovanje više nije dovoljno da bi mladi bili konkurentni na tržištu rada, potrebne su im, ističe, praktične veštine i da se prilagode globalnim promenama.

- U svemu tome podrška stranih partnera mnogo znači, ne samo finansijska, nego i iz prakse, a naročito Švajcarske i Nemačke koje su lideri Zapadne Evrope u zapošljavanju mladih i sprovođenju dualnog obrazovanja - zaključio je Stanić.

Video: Zbogom pameti

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>