≫ 

Slobodan iz Trstenika prvi zabranio rad nedeljom u svojoj knjižari: "Protiv sam trulog kapitalizma"

 ≫ 

Slobodan je svestan da gubi više od milion dinara zbog odluke da zabrani rad nedeljom, ali veruje da će sve to da nadoknadi osmehom svojih zaposlenih

Knjizara Maticki

Foto: Knjizara Maticki

Izgleda da je "virus" zabrane rada nedeljom počeo da se širi regionom i to velikom brzinom, tako da je nakon Crne Gore i Hrvatske sledeće žarište - Srbija. I to Trstenik.

Posle nekoliko preduzetnika u regionu, koji su se odlučili da stave katanac na svoje radnje sedmog dana u nedelji, i u Srbiji se polako realizuju te inicijative.

Poslednji su reagovali i sindikati koju su postavili pitanje da li je konačno došlo vreme da se u Srbiji zabrani rad nedeljom, kao i kako treba da se plati, a mi smo razgovarali sa jednim malim preduzetnikom koji je upravo odlučio da neće raditi nedeljom.

- U znak poštovanja prema svojim zaposlenim radnicima "Knjižara Maticki" od 01.01. 2020 neće raditi nedeljom. Hvala na razumevanju cenjeni kupci. Pozivam i ostale preduzetnike da ukinu rad nedeljom i da svojim zaposlenima omoguće da vikend provedu sa svojim porodicama - bila je poruka Slobodana Matickog koja je oduševila sve u Trsteniku.

Prve reakcije su, otkriva nam, "fenomenalne".

Knjizara Maticki

Slobodan sa svojim zaposlenima/Foto: Knjizara Maticki

Matički za Telegraf Biznis priča kako je došao do ove odluke.

- Radnja nam postoji više od sedam godina, knjižara je, ali prodajemo i mešovitu robu i mahom imamo radnike koji su zaposleni na neodređeno. Nedelja nam je do sada uvek bila radni dan. Radnici odovaraju uvek na zadatke i poštuju mene kao poslodavca, pa sam rešio da im vratim na ovaj način, da im omogućim slobodnu nedelju - objašnjava on.

Na pitanje kakava mu je bila računica i da li je svestan potencijalnog minusa kaže:

- To je 52 dana, nije to malo novca. Ali sam razmišljao o tome da će ova praksa podići produktivnost time što će radnici biti zadovoljniji, imaće motiv da se trude više u toku nedelje. Gubim trenutno, i verujem kratkoročno. Ako računamo da je u 52 dana promet oko 20.000 dnevno, to je milion dinara gubitka godišnje. A kako imam dve radnje, dakle, dva miliona dinara manje. Ozbiljna cifra. Svejedno, mislim da ću da je kompenzujhem jer će radnici dolaziti vedri, nasmejani, odmorni, zainteresovaniji da naprave rezultat i da se potrude oko svakog kupca.

Dodaje nam da su radnici, kada im je saopštio odluku, bili oduševljeni, a lično se nada da će inicijativa pokrenuti i druge privrednike da krenu njegovim primerom.

- Svedoci smo trulog kapitalizma, ja sam protiv toga. Imam troje dece, čekam četvrto i ne znam da li ću za nekoliko godina i dalje biti preduzetnik ili ću kod nekoga da budem radnik. Voleo bih da olakšam budućim generacijama, a vodio sam se ličnim primerom - ako bih želeo da moja deca budu sa nama više, tako je i kod drugih porodica - rekao nam je Slobodan.

Video: Radna nedelja od 4 dana - prednosti i mane

(Vesna Bjelić/v.bjelic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pajce

    5. decembar 2019 | 18:46

    Lepo hoce covek da nesto promeni a vama dokonima koji nikad nista niste radili i napravili u zivotu sve smeta.Budite preduzetnik i osetite kako izgleda od 01.do 31.u mesecu.da zaradis za sve obaveze a tebi sta ostane i da li ostane...

  • Jelena

    5. decembar 2019 | 22:42

    To nije klasicna knjizara vec ujedno i fotografska radnja.Radnici su sigurno imali jedan slobodan dan u nedelji a sada ce svi odmarati istog dana.A minimalac placa vecina privatnika u Srbiji.Bravo Maticki neka se privatnici ugledaju na tebe sigurno ce radnicima biti bolje.

  • Rista

    5. decembar 2019 | 18:39

    Ja 20 god. drzim kafanu u Vrnjackoj banji i nikada nisam nedeljom radio. Toliko... Moze i provera da li govorim istinu ali vecina ljudi ovde to zna. I mislim da nisam nesto izgubio... To sam uradio najvise ubog sebe i svoje porodice pa tek onda zbog radnika. I ne bih to nikada promenio.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>