• 3

Vozači, novinari, turistički vodiči... imamo neprijatne vesti za vas

U narednih deset godina sledi najveća promena u pogledu poslova u dosadašnjoj istoriji

  • 3
novinar Foto: Pixabay

Sa razvojem veštačke inteligencije predviđa se da će mnoga zanimanja otići u zaborav a da će roboti preuzeti većinu poslova koje sada obavljaju ljudi.

Promena će zahvatiti i neke profesije koje su trenutno bezbedne. Zapravo, već su primetne određene tendencije u tom smeru u oblasti finansijskog savetovanja, prevođnja i transporta. Realnost je da se poslovno tržište konstantno menja.

Pre samo nekoliko godina, za naplaćivanje usluga su bili neophodni ljudi, od aerodroma, preko železničkih stanica, supermarketa, garaža, pa sve do naplatnih rampi na autoputevima. Danas se plaćanje obavlja uz pomoću aparata i pametnih telefona.

Pored toga, u budućih deset godina i vozači, prevodioci, novinari, osoblje za usluživanje klijenata, turistički vodiči, radnici na proizvodnim linijama, kao i bibliotekari će kao profesije otići u zaborav, piše Međunarodni kineski radio (CRI).

S druge strane, progameri, arhitekte, stručnjaci za odnose s javnošću, advokati, sudije, učitelji, treneri, psihijatri će kao profesije povezane sa psihičkim i fizičkim zdravljem biti u manjem riziku od nestanka.

Izveštaj sa Svetskog ekonomskog foruma o budućnosti poslova održanom u septembru, sugeriše da će zbog vestačke inteligencije do 2022. nestati 75 miliona poslova.

Istovremeno se očekuje da će ona stvori oko 133 miliona novih radnih mesta što je skoro dvostruko više.

(Telegrad Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    22. decembar 2019 | 17:58

    Izazov naucnih dostignuca u tehnologiji da masine zamene ljude sve vise se to vidi u mnogim zanimanjima,ono ima i dobre i lose strane,dobre su da je produktivnost veca a lose smanjeni ljudski resorsi koji vise kostaju nego masine

  • Jole

    23. decembar 2019 | 13:48

    To su gluposti. Vozači nemogu da se lako zamene mašinama. Za vašu informaciju to već uveliko postoji u svakom vidu transporta pa je ogroman manjak vozača,masinovodja,pilota,upravitelja brodova i td......

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>