• 0

"BBC" pao na testu: Novinarka traži milion dolara odštete, jer je plaćena manje od muških kolega

Samira Ahmed nedavno je pokrenula lavinu, kada je pred Sud u Velikoj Britaniji dovela čelnike poznate medijske kuće. Ona tvrdi da joj je plata manja za 85 odsto nego muškarcima, za isti posao, i tuži poslodavca za rodnu diskriminaciju

  • 0
Samira Ahmed Foto: Wikipedia/Foreign and Commonwealth Office - Week of Women

Kako smo nedavno pisali, istraživanje Svetskog ekonomskog foruma predviđa da će žene tek za 257 godina dostići "mušku platu", međutim, nisu sve spremne da se pomire sa tim. Naime, čelnici kultnog medijskog giganta "BBC" nedavno su se našli usred skandala nakon što ih je novinarka Kuće, Samira Ahmed, optužila za diskriminaciju.

Prema pisanju "The Guardian"-a, ona tvrdi da za isti posao prima čak 85 odsto manju platu nego njene muške kolege, i sada traži aproksimativno milion dolara odštete. Sud u Velikoj Britaniji je pre dva meseca uzeo u obzir njenu tužbu za rodnu diskriminaciju, a odmah potom su se okuražile i druge novinarke po ovom pitanju.

Zanimljivo je da su britanski mediji preneli da je ovo presedan kada je reč o pravnom uvažavanju rodne neravnopravnosti na delu, ali i da "BBC" strahuje jer ima šta da "sakrije". Zbog škakljive interne politike Kuće, oni sada pokušavaju da se nagode sa novinarkama.

- Potrošili su ogromne količine novaca kako bi uverili žene da nemaju nikakve osnove za tužbu, ali sada prilaze tim istim ženama i nude novac da se situacija zataška – ispričala je jedna od radnica "BBC"-a. Novinarka Ahmed nije slučajno došla do cifre "milion dolara". Tvrdi da su čelnici dužni da joj plate toliko jer je za svoju emisiju "Newswatch" bila plaćena 580 dolara po epizodi, dok je njen kolega Džeremi Vajn bio plaćen 4.000 dolara po epizodi, za svoju emisiju "Point of View". Obe emisije su kratkog formata i sličnog trajanja.

"BBC" je, naravno, probao da izvlači svoje "kečeve iz rukava", pa je tako rekao da emisija Samire Ahmed nije mnogo zanimljiva, te da privlači manje gledalaca. Navode i da je Vajn drugačiji tip voditelja, tačnije da je "opušten, zabavan, i da se često maskira". Tenziju su podigli i detalji vezani za Vajnove pregovore oko plate - on je, uz pomoć svog agenta, sebi obezbedio milion dolara godišnje. Sa druge strane medalje je novinarka Ahmed koja kaže da su joj izvršni direktori rekli da kod njih "ne postoji pravilo jednake plate". "BBC" je to demantovao.

(Telegraf Biznis/Jutarnji list)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>