• 15

Žene moraju da rade još 257 godina da bi dobijale "mušku platu"

U ovoj misiji prednjače Island, Norveška i Finska, dok je Velika Britanija pala za šest mesta u odnosu na prošlu godinu. Na poslednjem mestu rang liste je Jemen

  • 15

Večito pitanje zašto muškarci zarađuju više od žena, za rad na istoj poziciji, ne jenjava decenijama unazad, ali se čini da ćemo odgovor dobiti tek za nekoliko vekova. Naučnici su analizirali tržište i situaciju u poslovnom svetu, i došli do zaključka da će žene tek za 257 godina ostvariti zaradu kakvu uživaju njihove muške kolege.

Svetski ekonomski forum "Global Gender Gap Report 2020" se temom muško-ženskih razlika u domenu edukacije, zdravlja, ekonomije i politike bavi od 2006. godine, i predviđa da će žene tek za 99.5 godina parirati muškarcima u ove četiri kategorije, a istraživanje je sprovedeno u 153 zemlje sveta.

Kada je reč o poravnanju primanja žena i muškaraca, Island vodi 11. put zaredom, nakon što je unapredio ovo pitanje za oko 88 odsto. Potom slede Norveška, Finska, Švedska i Nikaragva, sa oko 80 odsto uspeha. Velika Britanija je pala šest mesta u odnosu na prošlu godinu, pa je sada 21. rangirana na listi, dok je na najnižem mestu Jemen.

U 2019. najviše napora da se izjednače plate među polovima uložile su Etiopija, Španija, Mali, Albanija i Meksiko. Aktuelna studija pokazuje da je najveći jaz primetan u domenu radnog mesta, a političko osnaživanje je druga po redu oblast na kojoj treba raditi. U međuvremenu, stepen obrazovanja među muškarcima i ženama trebalo bi da se izjednači kroz 12 godina, zbog rastućeg broja zemalja u razvoju.

Rejčel Tomas, osnivač organizacije "LeanIn.Org", koja promoviše prava žena na radnom mestu, rekla je za Rojters: "Rezultati studije Svetskog ekonomskog foruma su obeshrabrujući, ali ne i iznenađujući", i dodala da "kompanije treba da preduzmu odlučne korake i uvere nas da su procesi odabira kandidata za posao fer, kao i da omoguće ženama da napreduju kroz obuke i treninge".

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Larva

    Samo uporno :D

  • Koki

    I ne trebaju da zaradjuju isto a razlog je prost biološki, muskarci imaju vecu masu i potreban im je veci unos proteina sto je automatski skuplja potrosacka korpa, da bi bili jednaki muškarci moraju imati 10,20 %vecu platu,da ne govorimo o tome da su drustvena ocekivanja od muskaraca sto se tice novca nemerljiv veca.

  • Tiši

    Nisam ni znao za to. Sramota bre.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke