• 5

Malo posao, malo sunčanje: Konobarska plata na Jadranu 800 evra, naši konkurišu i ove sezone

Hrvatskoj je u sezoni potrebno 80 hiljada radnika

 • 5
Konobar, posluzenje, ketering, morski plodovi, more, kelner

Foto: Shutterstock

Hrvatski turizam buja iz godine u godinu, ali naše komšije ipak napuštaju svoju zemlju. Deficit radne snage je uvek osetan, a naročito u špicu sezone, kada ugostitelje već hvata blaga panika. 

Broj zaposlenih u turizmu u Hrvatskoj svake se godine povećava za oko 5 odsto, pa i više, i to zbog stalnog rasta investicija, ali i odlaska domaće radne snage, prenosi portal Klix.ba.

Kako je za Dojče vele kazala Marina Cvitić, predsednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, u sezoni je Hrvatima potrebno oko 150 hiljada radnika, a među njima, malo manje od 60 hiljada, ima ugovor na neodređeno vreme.

Od preostalih 90 hiljada, manje od deset hiljada ima razne ugovore na određeno, na duži period ili takozvane stalne sezonske poslove.

- Oko 30 hiljada zapošljava se putem Zavoda za zapošljavanje, s područja Hrvatske - zaključuje Cvitić, naglašavajući da najviše sezonskih radnika dolazi iz Srbije i BiH.

U Istri, na primer, konobar zaradi oko 700-800, a sobarica malo više od 600 evra mesečno.

Video: Da li bi Beograđani radili za 1.000 evra u Hrvatskoj? Evo kako je odgovorila žena rodom iz Vukovara

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Radovan

  Malo posao, malo suncanje, pa te onda malo i tuku 😀

  1
  0

  Podelite komentar

 • MILOSC

  To je samo pokazatalj da se u Hrvatskoj ne živi najbolje bez obzira što su i Eu.Masovno beži stanovništvo ali to se moglo i očekivati.Mada što se tiče standarda za nas su pojam i dalje primera radi plata u Hrvatskom lidly je 750 e kod nas možda oko 380 e.Sezonski poslovi idu od 1.000 e pa na više.Svakako lokalno stanovništvo više ne zanima ta mizerija od plate. Pa zamsilite ko bi NE/radio u Srbiji kada bi ušli u Eu.Još masovnije bi se narod iseljavao.

  1
  1

  Podelite komentar

 • Ja

  Kod ustasa ni za milion evra!!!

  16
  6

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke