• 7

Hvala Klari Cetkin. Sad i kosimo i vodu nosimo

"Hvala Klari Cetkin. Sad i kosimo i vodu nosimo".  Svakog 8. marta izađe mi kao uspomena na Fejsbuku ova moja "mudrolija" od pre gotovo deceniju, motivisana situacijom iz života zaposlene majke, sada se već i ne sećam kojom.

  • 7
Nevena Savic, Biznis kolumna

Foto ilustracija: Telegraf/Damir Vujković/Shutterstock

Ali, svaki put se zamislim. Ovaj blaži i za mene prilično netipičan napad cinizma, mogao je biti izazvan bilo čime.  U proseku, kao i većina žena u Srbiji, pre nego što odem na zahtevan, za mene ispunjavajući a za moju porodicu ekonomski značajan posao, često se desi da sam kod kuće već odradila i smenu kuvarice, spremačice, medicinske sestre, vaspitačice, psihologa, policajca.

Ova situacija, koja se za deset godina nije promenila, čak i nije prinudna, u velikoj meri je posledica moje želje da budem uz svoju decu koliko god je to moguće. A i porodična organizacija je takva da često imam i pomoć partnera, i tu sam već u startnoj prednosti u odnosu na većinu žena u našem društvu. Statistika kaže da visoko obrazovane žene provode u neplaćenim poslovima 4, 5 sata dnevno, a muškarci dva sata.

A žene su, upravo zahvaljujući biologiji i raznolikosti svih prirođenih uloga koje sam navela, često sposobnije da budu na menadžment pozicijama. Žene su fleksibilnije i otvorenije. One znaju kako da razumeju tuđe emocije i potrebe, reše krizu kod temperature 40 u sred noći, vežbaju diplomatske veštine balansirajući između muža i svekrve i lepe flastere na kolena i slomljena srca tinejdžera. Da naprave dvadeset i peti sat u jednom danu. I, kada prepoznaju smisao i motiv u nečemu, da daju sve od sebe.

Poslovnim rečnikom rečeno, upravljački stil muškaraca vezan je za tradicionalno muška svojstva, kao što su racionalne analize, konkurencija, asertivnost i takmičarski duh. Ženski stil je na potpuno suprotnom kraju spektra i vezan je za osobine kao što su otvorenost, razumevanje, podrška, senzibilnost, saradnja, postizanje konenzusa. Za ženski stil se može reći da je demokratski, prijateljski, saradnički, uz deljenje informacija, podsticanje svojih zaposlenih i izgradnju njihovog samopoštovanja.

Sve to ne može proći nezapaženo čak i u našim konzervativnim okolnostima. Ono što je još potrebno je osnaživanje. Dati im jednaku priliku, razumeti njihove biološke razlike, pružiti im podršku, pokidati patrijarhalne okove, ohrabriti ih.  Ono što nikako ne smete činiti jeste da ih terate da biraju između karijere i porodice, jer ćete izgubiti.

Poslovna kultura kompanija u velikoj meri može da doprinese ostvarivanju punog potencijala žena. Kada porodične vrednosti i balans između poslovnog i privatnog života nisu samo "mrtvo slovo na papiru", onda onda se stvaraju preduslovi za realnu ravnopravnost.  U Infostud grupi, u kojoj u Subotici i Beogradu radi preko 200 zaposlenih, statistika je dobra. Od 37 menadžera 17 je žena, što je blizu optimalnih 50%. U okruženju u kome firma plaća jaslice,  gde ti niko ne traži papire za kraća bolovanja ili te ne daj Bože gleda popreko što ostaješ kod kuće kad ti je dete bolesno, u praksi je lako postići takav odnos u korist žena.

Zato, drage uspešne, ostvarene i hrabre žene, srećan nam 8. mart! Dan kada nismo dobile samo privilegije, već čitav spektar mogućnosti. Na nama je da ih ostvarimo i učinimo ovaj svet boljim mestom.

Da je lako – nije. Da je moguće – jeste.

(Autor: Nevena Savić, Korporativne komunikacije, Infostud grupa)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragana

    9. mart 2020 | 18:21

    Zbog ravnopravnosti zena sada i radim kao musko na poslu, i plus sve po kuci, peglam, kuvam, perem... Nekad se znalo kobje misko ko zensko. Dislajkujte, ali sam u pravu.

  • majalena

    9. mart 2020 | 20:31

    Nikada ne mozemo biti ravnopravni.Trika nema.Mada mene i ne interesuje ta ravnopravnost.A od 8.marta mi se zeludac prevrce.

  • Bravo žene

    9. mart 2020 | 18:30

    Meni treba majka za decu, šeficu bez dece već imam na poslu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>