• 1

5 načina za otkrivanje loše atmosfere na novom poslu

Postoje metode koje smanjuju broj grešaka tokom razvoja karijere

  • 1
Razgovor za posao

Foto: Unsplash

Postoje metode koje pomažu budućim radnicima da otkriju lošu atmosferu u kompaniji koja im nudi ugovor.

Prihvatanje ponude ne mora biti jedini način za spoznavanje radnog ambijenta u kompaniji, a Forbs donosi pet načina da saznate da li su buduće kolege u lošim odnosima.

Čitanje između redova

Osobe koje traže posao najčešće šalju prijave ne primećujući detalje koji se nalaze u oglasu. Pre svega trebalo bi proučiti o kakvoj se kompaniji radi, saznati detalje o ponuđenoj poziciji, kako bi se želja kandidata poklopila sa očekivanjima nadređenih. Analiza opisa posla i poseta veb stranica donosi više informacija o tome kakvi ljudi su potrebni firmi. Sve vreme bi trebalo razmišljati da li je prihvatanje ponude u skladu sa ciljevima u karijeri.

Prava pitanja

Intervju nije samo prilika za dokazivanje i promociju ličnih sposobnosti. Odgovori regrutera na pitanja kandidata mogli bi pružiti dragocene informacije o atmosferi u firmi. Trebalo bi izbegavati sugestivna pitanja, jer svaki HR koristi priliku da pruži poželjan odgovor koji često ne odgovara istini.

"Koliko često zaposleni napuštaju kancelariju po isteku radnog vremena?", jedno je od pitanja koje može doneti odgovor o tome da li ima prekovremenog rada. Iskreniji odgovor dolazi posle sledećeg pitanja: "Da li postoji balans između posla i privatnog života? Ako postoji, navedite primer". Reč je o metodi koja HR-u ne ostavlja mnogo prostora za izbegavanje iskrenog odgovora. Informacija koju pruža može biti odlučujuća prilikom odlučivanja o potpisivanju ugovora.

Povezivanje sa zaposlenima

LinkedIn nije jedini način za uspostavljanje kontakta sa potencijalnim kolegama. Iskreni razgovor sa nekim od njih mogao bi doneti niz korisnih podataka kojih nema u oglasu ili na Internetu. Ukoliko je razgovor iskren, potencijalni kandidat može saznati da li je kompanija u kojoj konkuriše pravo mesto za njega, pre nego što prihvati ponudu. Lični kontak uspostavljen pre prvog radnog dana mnogo znači ako dođe do konačnog dogovora. Kada je iskreni razgovor sa sadašnjim radnicima nemoguća misija, možda bi bivši mogli da otkriju dragocene informacije. Nisu više u firmi, pa bez straha govore o svemu što im je na duši.

Govor tela otkriva tajne

Proces zapošljavanja podrazumeva pažljivo slušanje, posmatranje i osećaj za detalje. Ukoliko HR tokom razgovora kaže da će kandidat doći na mesto radnika koji odustaje zbog stalnih promena u procesu rada, onda je to znak upozorenja. Teško je očekivati da stalne promene doprinose građenju radne atmosfere, a verovatno donose i veliki napor.

Regruteri najčešće nisu potpuno iskreni, pa govor tela i postupci tokom razgovora mogu biti signal skrivanja toksičnog radnog okruženja.

Strpljenje

Traženje novog posla podrazumeva strpljivo istraživanje kompanija u kojima kandidat želi da se zaposli. Višak slobodnog vremena pruža mnogo mogućnosti za traganje. Očajnička potraga za radnim mestom smanjuje obazrivost kandidata koji teško prepoznaje loše signale i upozorenja o lošim poslovima.

Kada zaposleni i kandidat očajnički žele da zaključe ugovor o radu, verovatno se radi o okruženju koje nije adekvatno za razvoj karijere. Takve pozicije se automatski popunjavaju, bez pažljivog pristupa detaljima koji dobar posao razlikuju od prosečnog ili nepoželjnog radnog okruženja.

N.N.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gaga

    15. mart 2020 | 23:11

    Losa atmosfera se stvara kada sef bira neradnika umesto radnika samo zato sto mu se neradnik uvlaci a mladi sefovi su zeljni paznje..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>