• 3
 ≫ 

Kada nisu znali kako, čitali su njegove knjige: Ovaj genije za biznis ne greši, a ovo su TOP saveti

 ≫ 

Najbolji saveti Vorena Bafeta...

  • 3
Warren Buffett Voren Bafet / Foto: Profimedia/AFP

Čuveni investitor Voren Bafet kaže kroz smeh da ovih dana pije malo više koka-kole nego inače, i tako se bori protiv pandemije.

Njegova multinacionalna kompanija Berkshire Hathaway, između ostalog, poseduje manjinski udeo u Eplu, Amerikan Ekspresu i Koka-Koli, a vredi više od 700 milijardi dolara i zapošljava skoro 390.000 ljudi. Ovaj slavni Amerikanac definitivno zna kako kada je posao u pitanju.

Sada kada se ceo svet bori sa krizom, zdravstvenom, ali i ekonomskom, nije lako držati konce u svojim rukama. Na udaru su najpre mala i srednja preduzeća, ali i milioni zaposlenih u velikim kompanijama. Čak i kada prođe kriza, ostaje pitanje:

U šta ulagati? Kako ponovno pokrenuti biznis? Kako povratiti izgubljene radnike?

Covid-19 pandemija nam je pokazala i koji sektori najbrže i najlakše propadaju kada se dese ovakve stvari. To su pre svega avio-kompanije, turizam, ugostiteljstvo.

Iako je Bafet tokom života ulagao u razne kompanije, odnosno oblasti, iz njegovog primera možemo da zaključimo da bankarski sektor, prehrambena industrija (hrana i piće) i IT oblast - imaju minimalne šanse da "podbace".

U doba korone i digitalizacija je sve bliža našim "ulaznim vratima", i gotovo je sigurno da će uskoro biti prožeta kroz sve segmente društva. Voren Bafet je nedavno, na pragu svoje 90. godine, prodao sva svoja štampana izdanja, jer smatra da ovaj vid medija odlazi u zaborav.

Ne treba zaboraviti da je on odrastao u vremenu u kojem je TV bio pojam, a kamoli kompjuteri, mobilni, dronovi, 5G mreža, digitalizacija. Možda su njegovu mladost obeležile 50-e i 60-e godine prošlog veka, ali nije se tu zaustavio. Čuveni investitor uspeva jer je inovativan, uvek korak ispred drugih i odlučan.

Bafet je preživeo Drugi svetski rat, 11. septembar 2001, tržište medveda tokom sedamdesetih, osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka, zatim dot-com balon i SEK 2008, tako da danas nema slučajno u džepu 70.5 milijardi dolara.

Do svoje 23. godine zaradio je 20.000 dolara. Posle šest godina, imao je već 60.000 dolara više na računu. U 35. godini života je premašio milion dolara i njegova zarada je vremenom samo nastavljala da raste.

Kompanija za istraživanje The Edge je uzela u razmatranje tri giganta koja je Bafet razmatrao pre korona krize, a oni su Marriott International, Inc., VF Corp. LafargeHolcim Ltd. Detaljnije o tome pogledajte ovde.

Berza, pad berze, korona virus Kako posle korone? / Foto: Shutterstock

Top 10 saveta Vorena Bafeta koji menjaju poslovnu svest

1. U dvadesetima čovek treba da ulaže u znanje, knjige, mentore i iskustvo, a ono što svaka osoba mora da poseduje jesu intelekt, energija i intergritet. Ako nemaju ovo poslednje, prve dve odlike su nevažne.

2. Svako ko prestane da uči je star, iako može da ima 20 godina. Svako ko nastavi da se edukuje, i u 80 godina ostaje mlad.

3. Prihvatajte rizike: ako pobedite, bićete srećni, a ako izgubite - bićete mudriji.

4. Džef Bezos je jednom rekao: Vorene, tvoja strategija za ulaganje je tako jednostavna. Zašto te svi ne kopiraju? - Zato što niko neće da stiče bogatstvo sporo - rekao sam.

5. Okružite sebe ljudima koji će vas terati da budete bolji. Bez drame i negative. Važni su samo visoki ciljevi i velika motivacija. Pravo vreme i pozitivna energija. Bez ljubomore i mržnje.

6. Verujem u ovo: dajem svojoj deci dovoljno novca da mogu da urade bilo šta, ali ne toliko - da bi mogli da ne rade ništa.

7. Ni sa kim se ne takmičim, osim sa samim sobom.

8. Ako sada kupuješ ono što ti ne treba, uskoro ćeš morati da prodaješ ono što ti treba.

9. Ne moraš da budeš pametniji od drugih da bi uspeo. Samo moraš da budeš disciplinovaniji.

10. Oslobodite se ovih rečenica: Uradiću to sutra; Previše sam umoran; Nisam dovoljno dobar; Ne mogu zato što...; Uradio bih to, ako bi...

Video: Кako Četvrta industrijska revolucija menja tržište rada: Neka zanimanja nestaju, ali nastaju nova

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realno

    11. april 2020 | 18:46

    I sve se svodi koga poznajes, koga imas na polozaju ili si se uvukao-la , koga si potplatio, zastrasio. Retki su oni koji sami naprave milione i ostanu gore. Svakom treba svako. I ne skontas kada si dusu prodao. Ko kaze imam i dosta mi je, neka mu duplo.

  • Meskalero

    11. april 2020 | 17:46

    Bravo KRALJU ,NOVCA I MUDROSTI!!!

  • Boža zemunac

    11. april 2020 | 17:15

    Eh,što te nisam upoznao . Napravili bi dobar biznis.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>