• 2

Tamna strana rada od kuće: Usamljenost među radnicima u porastu, bez obzira na prisustvo porodice

Prema novim istraživanjima, zaposlenima sve više fali socijalizacija

  • 2
Stres, posao Prema novim istraživanjima, zaposlenima sve više fali socijalizacija / Foto: Pixabay

Kada su milioni ljudi naglo krenuli da rade od kuće usled pandemije, najpre je usledio šok, ali je nekima ova promena i prijala: na primer, to što ne moraju da ustaju mnogo rano, da se spremaju i putuju do posla, kao inače.

Međutim, novi izazov je bio adekvatno odgovoriti na sve zadatke dok se ukućani "motaju" po stanu, sprovesti produktivne virtuelne sastanke, hendlovati posao i obeveze oko dece. A onda je usledila i usamljenost, nakon skoro 2 meseca karantina.

Psiholozi kažu da je usamljenost na radnom mestu problem koji se javljao i pre krize, a sada samo još više dolazi do izražaja. Ben Fening, autor knjiga o odnosu prema radu, priča za CNN da ovaj način rada najteže, logično, pada ljudima koji su navikli na fizički kontakt s kolegama, naročito ako je reč o velikom kolektivu.

Neverovatno je da istraživanja pokazuju da nekim zaposlenima taj osećaj usamljenosti ne prolazi, čak i ako su dok rade od kuće, okruženi porodicom. Štaviše, kako vreme prolazi, primećuju da su manje produktivni. To tvrde i brojni stručnjaci: Što ste usamljeniji - radićete lošije.

Smatraju i da ovaj osećaj može imati putanju silazne spirale. Šta to tačno znači?

Stručnjaci navode da usamljenost tera u još veću usamljenost, pri čemu, oni koji su "pogođeni" ne uspevaju da upravljaju svojim društvenim veštinama, pa tako dolazi i do naglašenih reakcija u ponašanju. Često se javlja i osećaj odbačenosti od strane kolega, koji ne mora biti opravdan.

Ako ste primetili da se pojačano prepirete s kolegama ili emotivnije doživljavate negativne kritike, a negirate one pozitivne - vrlo je moguće da vam fali socijalizacija. Taj osećaj se posebno javlja kod onih radnika koji već smatraju da su marginalizovani.

U ovim danima treba uložiti više napora u planiranje društvenih kontakata, treba biti proaktivan i, na primer, organizovati virtuelne sastanke s kolegama uz kafu, ili virtuelno druženje pre, odnosno posle posla. Psiholozi savetuju da dok radite od kuće, više telefonirate, a manje koristite prepisku.

Takođe, poslodavci imaju odgovornost da motivišu tim dok pandemija traje i dok se stvari ne vrate u normalu. Fening savetuje da se sastanci održavaju ritualno, ali da ne bude stalno posao u fokusu, već da se prostor da neformalnim temama.

Video: Ovo je najbolji način da izbegnete onlajn sastanak i vratite se u krevet

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brana

    1. maj 2020 | 15:11

    Radim od kuće već 6 godina i mogu reći da je ovo što piše tacno.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>