• 0

Tražite posao? Pročitajte ove savete za uspešnu potragu za poslom

Verovatno znate da u današnje vreme često nije dovoljno samo poslati prijavu na sve oglase za posao koje vidite. Potrebno je i malo dodatnog angažovanja

  • 0
razgovor za posao

Foto: Unsplash

Potraga za poslom je neka vrsta potrage za snom, zato je veoma važno da tačno znate šta želite. Šta bi bio vaš posao iz snova? 

Spisak radnih mesta i poslodavaca

Ne zaboravite: što ste više fokusirani na traženje radnog mesta, to ćete ga lakše pronaći. Svakako da u samom startu veće šanse imaju oni koji tačno znaju šta traže, odnosno oni koji imaju spisak potencijalnih poslova i poslodavaca. Ako još nemate ovakve spiskove, potrudite se da ih napravite.

Ako ste nezaposleni, ili želite da napravite promenu u karijeri, verovatno ste spremni da date sve od sebe kako biste došli do pravog posla – onog koji će vas voditi ka uspehu, koji će biti dinamičan, izazovan, i naravno – adekvatno plaćen. Možda već imate radno iskustvo iza sebe, ali ste ostali bez posla, možda ste radili kao volonter ili pripravnik tokom letnjih pauza na fakultetu, možda još studirate... Uvek je dobar trenutak za traženje posla, pod uslovom da znate šta hoćete i da ste spremni da se za to dobrano potrudite.

Prilagodite prijavu poslu za koji konkurišete

Velika većina onih koji su u potrazi za radnim mestom počinje tako što šalje svoje biografije na konkurse za posao, verujući da ih iza ugla čeka šansa da pokažu svoje kvalitete i započnu uspešnu karijeru.

Činjenica je da se ponuda poslova i spisak poslodavaca menjaju iz sezone u sezonu, a stotine novih kandidata pristižu na tržište rada svake godine.

Kako na konkurse za posao dolaze brojne prijave, poslodavci moraju da ih grubo filtriraju dok ne dođu do spiska onih koji zaista ispunjavaju sve početne uslove. Zato morate uložiti ozbiljan trud u to kako ćete se predstaviti prilikom prijavljivanja za posao. Uopšte, čitavom procesu traženja posla trebalo bi da pristupite ozbiljno i posvećeno.

Osnove znate: sastavite rezime i propratno pismo, koji će vas uvesti među top-10 prijavljenih kandidata, pri tome budite precizni, pismeni, i radne sposobnosti koje navodite prilagodite potrebama firme u koju želite da uđete. Zato je važno i da se informišete o poziciji za koju konkurišete, kao i o sektoru i kompaniji koja je raspisala konkurs.

Istražite firmu pre intervjua

Ako vaša prijava bude dovoljno dobra, sigurno ćete biti pozvani na prvi razgovor.

To je prilika da širokim rasponom znanja o istorijatu i poslovanju firme impresionirate potencijalne poslodavce kada vas budu pitali za mišljenje o poslovima koje je firma u prošlosti realizovala, o lansiranim proizvodima ili projektima, ili o značajnim događajima u kojima je  učestvovala.

Ako pokažete da ste bili aktivni i angažovani, čak i kao spoljni posmatrač, ostavićete utisak osobe koja će dobro funkcionisati u organizaciji.

Ne gubite nadu i redovno pratite berzu poslova

Ako se niste našli u užem izboru, nastavite da pratite sve oglase za posao kako ne biste propustili neku novu ponudu. Neka vam pređe u naviku da redovno proveravate da li se u firmama koje se bave onim što biste želeli da radite otvorilo novo radno mesto.

Raspitajte se i o sajmovima zapošljavanja i događajima vezanim za razvoj karijere, a uporedo proveravajte sajtove tih kompanija i ne propuštajte njihovo učešće na sajmovima. To može biti odlična prilika da poslodavcima lično predstavite svoj CV.

Preuzmite inicijativu

Ne oklevajte ni da se potencijalnim poslodavcima obratite direktno.

Ako imate konkretno pitanje – na primer, da li je pozicija za koju ste zainteresovani već popunjena, hoće li se uskoro otvarati nova radna mesta ili postoji li mogućnost za praksu, sezonski posao ili volontiranje – slobodno stupite u kontakt sa zaposlenima.

Jednostavno pošaljite pristojan i profesionalan mejl u kome ćete postaviti pitanje. Ne samo da će u HR službi zapamtiti vaše ime, već će primetiti i vašu zainteresovanost i entuzijazam. To vam može biti prednost kada se otvori slobodna pozicija u firmi.

Zapamtite – budite proaktivni i ne posustajte sve dok ne dođete do svog cilja. Nezaposlenih će uvek biti, a zbog konkurencije i surove borbe, neki ljudi se brzo demorališu. Ako ne uspete da dođete do ponude za posao posle nekoliko meseci, nemojte gubiti motivaciju i odustajati od intenzivne potrage za poslom.

Ovakva greška može vas koštati željenog posla, jer ako ne održite tempo i prestanete da dajete sve od sebe, možda ćete propustiti neku dobru priliku.

Dopunite znanja i steknite nove veštine

Dok čekate da dođete do idealnog posla, ne gubite vreme. Brusite sva ona znanja i veštine koji vam mogu biti od koristi u karijeri. Postoje mnoge knjige i kursevi na internetu koji vam mogu pomoći u tome. Ako govorite jedan strani jezik, počnite da učite i drugi. Naučite da „slepo” kucate ili postanite stručnjak u nekom od kompjuterskih jezika vezanih za vašu struku...

Na kraju, ukoliko je vaša želja da nađete ne samo bilo kakav posao, već onaj koji je vrlo dobro plaćen, razmotrite na koji način biste mogli da dođete do dopunskog znanja i sertifikata koji će vas u startu izdvojiti u odnosu na druge kandidate. Istražujte, razgovarajte, slušajte i čitajte. 

Uskoro ćete se uveriti da postoji mnogo načina da svoje znanje proširite i usavršite, kao i da ga sertifikujete, što je izuzetno važno za poslodavce, koji vas ne poznaju i nije im lako da vam veruju na reč. Kada uz CV, propratno pismo i dokaz o školskoj spremi priložite i međunarodno priznati sertifikat kojim se potvrđuje da ste stekli teorijsko i praktično znanje u svojoj oblasti rada, možete biti sigurni da ćete automatski postati jedan od najboljih kandidata za posao za koji aplicirate. Ako vam se žuri, posao možete da tražite i dok učite, a to vam omogućavaju škole koje nude onlajn nastavu

Niko vam ne može garantovati da ćete ostvariti svoje snove odmah i lako. Ali ako zaista želite profesionalni uspeh, uradite sve što je do vas da što brže dođete do zaposlenja. Kada se pojavite sa dobrim CV-jem i ubedljivim propratnim pismom, sertifikatom internacionalne škole, dobrim preporukama i kontaktima, znanjem o sektoru u kojem funkcioniše firma u kojoj biste želeli da radite, budite uvereni da će vas potencijalni poslodavci primetiti i da će šanse da vam ponude željeni posao biti velike.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>