• 0

Pitali su ga da li je Ilon Mask naslednik Stiva Džobsa? Ovo je njegov odgovor

Džobs je više bio "čarobanjak koji motiviše druge", dok je Mask ona vrsta inženjera koja "spava u fabrici dok se projekat ne završi"

  • 0
Bill Gates, Bil Gejts

Bil Gejts / Foto: Profimedia/MAXPPP

Suosnivač Majkrosofta, Bil Gejts, imao je priliku da se sastane i radi zajedno sa velikim tehnološkim umovima, uključujući pokojnog suosnivača Epla, Stiva Džobsa.

Blumberg je upitao američkog milijardera i filantropa da li bi se Ilon Mask, osnivač Tesle i SpaceX-a, mogao smatrati "sledećim Stivom Džobsom", zbog napretka njegovih kompanija u domenu e-vozila, odnosno raketa za višekratnu upotrebu.

- Ako ljude poznajete lično, takva vrsta izuzetnog pojednostavljenja izgleda čudno - kaže Gejts, aludirajući na to da su stvari mnogo kompleksnije nego što izgledaju. Kaže da "postoje neke ključne razlike između načina na koji Mask posluje i kako je to radio Džobs".

Prema njegovim rečima, Mask je više praktični inženjer, dok je Stiv bio genije u dizajniranju i biranju ljudi, kao i ekspert za marketing. - Ne biste mogli da ih pomešate kada biste ušli u sobu - dodaje.

Kako dalje piše CNBC, Džobs je više bio "čarobanjak koji motiviše druge", dok je Mask ona vrsta inženjera koja "spava u fabrici dok se projekat ne završi". I sam osnivač Tesle i SpaceX-a je više puta govorio da ima prenatrpan raspored, ali praktičan pristup. Ne libi se da zasuče rukave i pomogne radnicima kad nešto treba uraditi.

Elon Musk, Ilon Mask, Tesla Gigafactory

Ilon Mask / Foto: Tanjug/AP

Američki TV novinar Čarli Rouz je jednom prilikom rekao da je Džobs zaslužan što se Tim Kuk, direktor Epla, pridružio toj kompaniji 1998. godine, kada su se njih dvojica upoznali. Kuk je u početku bio neodlučan, ali je Stiv znao kako da ga ubedi, desila se neka "magija" u sobi.

Bil Gejts, takođe, nije sličan ni Džobsu ni Masku. Štaviše, u avgustu je u svom blog postu "potkačio" osnivača Tesle, napisavši da "električna vozila nikada neće biti praktično rešenje", posebno kada je reč o kamionima i vozilima koja prelaze velike kilometraže.

Ipak, Gejts se složio da su Tesla vozila značajan doprinos naporu da se klimatske promene drže pod kontrolom. Ono što stariji biznismen zamera mlađem, jeste Maskov odnos prema korona virusu i vakcinama. Više puta se pisalo o tome da Ilon Mask smatra da ovaj virus nije nikakva pretnja i da je svet neopravdano u panici.

Video: Ilon Mask, biznismen i genije koji planira da pravi grad na Marsu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>